9 april 2023 - 10:00 - Marokko
In Marokko is zowel seks buiten het huwelijk als abortus bij wet en religie verboden. Het verbod wordt echter altijd al op de een of andere manier omzeild, aldus de Marokkaanse sociologe Sanaa El Aji El Hanafi. Ze roept op tot een serieus debat over seksualiteit, om een verandering in de mentaliteiten op gang te brengen.
Volgens de sociologe, die zelf alleenstaand en kinderloos is, "bestaat" seks buiten het huwelijk in Marokko, ook al is het "verboden" en wordt het "maatschappelijk afgekeurd". "Anticonceptie is over de toonbank verkrijgbaar. Veel kinderen worden buiten het huwelijk geboren. Dus aan de ene kant is er een stilzwijgende erkenning in de samenleving dat seksualiteit bestaat voor het huwelijk tussen instemmende volwassenen. Aan de andere kant is er artikel 490 van het Wetboek van Strafrecht dat seksuele relaties verbiedt. Het is absurd en belachelijk," zei ze in een interview met Radio Canada.
Lees ook: Abdelilah Benkirane valt Abdellatif Ouahbi aan over hervorming Moudawana
Volgens Sanaa El Aji El Hanafi "hebben Marokkanen nood aan een serieus debat over seksualiteit" om "misbruik van de wet" en "economische segregatie" te voorkomen. "Wanneer een man en een vrouw samen zijn in een auto kan dat volkomen probleemloos verlopen, maar er kan ook altijd een politieagent opduiken die naar de huwelijksakte vraagt. Mensen die niet over de middelen beschikken zullen meer te lijden hebben onder deze inbreuken op de vrijheid, want als je over de middelen beschikt, kun je het je veroorloven om twee hotelkamers te huren. Zij kunnen het zich veroorloven naar vijfsterrenhotels te gaan die niet systematisch een huwelijksakte eisen," legt ze uit.
De sociologe maakt dezelfde opmerking over de "vrijwillige zwangerschapsonderbreking", die alleen kan worden ondergaan door Marokkaanse vrouwen die het zich kunnen veroorloven. "Als je de middelen hebt, kun je naar het buitenland gaan, naar landen waar het is toegestaan, in Europa of Tunesië. In een maatschappij zoals Marokko wordt het kind van bij de geboorte door de maatschappij verstoten. Half vanwege de wetten, want een buitenechtelijk kind kan sinds 2003 nu wel een identiteit hebben. Maar hij zal in zijn dagelijks leven veel moeilijkheden ondervinden als hij niet door de vader werd erkend", legt Sanaa El Aji El Hanafi uit. Ze benadrukt dat het beter is "een ongewenste zwangerschap vrijwillig te stoppen dan een vrouw een moederschap te laten ondergaan waarvoor niet is gekozen".
Lees ook: Individuele vrijheden: Marokkaanse intellectuelen pleiten voor ingrijpende hervorming
De auteur van het boek "Seksualiteit en celibaat", gepubliceerd in 2018, meent dat een flinke dosis "politieke moed" en "bewustwording" nodig is om bepaalde wetten door te drukken, vooral die met betrekking tot seksuele vrijheden en vrouwenrechten. Volgens haar pakken zelfs de linkse partijen, "die beweren liberaal te zijn, dit soort debatten niet frontaal aan". Toch is de sociologe hoopvol. "Want het debat is vandaag niet langer elitair. Het is overal aanwezig: op sociale media, in de media, in alle sociale lagen. Maar het zal wel nog enige tijd duren, misschien wel een hele generatie."
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Flinke blunder voor Hakim Ziyech (video)
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Verkrachting Franse advocate in Casablanca: zonen Marokkaanse elite verdacht
Marokko haalt oude taxi’s in van de weg
Verkrachting Franse advocate in Casablanca: zonen Marokkaanse elite verdacht
Marokko haalt oude taxi’s in van de weg
Marokko laatste toevluchtsoord voor uitgestorven trekvogel
Marokko worstelt met smokkel palmbomen
Onrust in Marokko door dure en vervalste olijfolie
Belgische toerist vermist in Marokko
Gestolen auto’s uit Europa in Marokko teruggevonden
Lichaam vermiste zwemmer gevonden in Nador