15 januari 2025 - 13:50 - Marokko
De al-Qarawiyyin universiteit in Fez is volgens Unesco en het Guinness Book of Records de oudste nog functionerende universiteit ter wereld.
De universiteit werd in 859 gesticht door Fatima al-Fihri, een Tunesische die zich met haar familie in Fez vestigde. Oorspronkelijk was al-Qarawiyyin een centrum voor religieuze en islamitische studies, maar in de loop der tijd ontwikkelde het zich tot een plek waar ook wetenschap, wiskunde, astronomie, geneeskunde en filosofie werden onderwezen. Het is de eerste instelling voor hoger onderwijs die een universitair diploma uitreikte en een van de eerste die de uitwisseling van kennis tussen de islamitische, Europese en Grieks-Latijnse culturen bevorderde, aldus La Razon.
Lees ook: Spanje wil titel "Oudste Bibliotheek ter Wereld" van Marokko stelen
De universiteit, gevestigd in het complex van de al-Qarawiyyin-moskee, trekt jaarlijks duizenden bezoekers met zijn prachtige Arabische architectuur, decoratieve binnenplaatsen, hoefijzervormige bogen en complexe geometrische sculpturen. Bekende figuren als Averroes, Ibn Khaldun, de filosoof Ibn Rushd, paus Sylvester II en de joodse filosoof Maimonides hebben er gestudeerd. De universiteit herbergt ook een bibliotheek, een van de oudste ter wereld, met meer dan 20.000 handgeschreven boeken, waaronder zeldzame koranteksten en wetenschappelijke verhandelingen uit de middeleeuwen.
Lees ook: Marokkaanse universiteit tussen de wereldtoppers
In 1947 werd al-Qarawiyyin geïntegreerd in het Marokkaanse onderwijssysteem en in 1965 officieel omgedoopt tot Universiteit van al-Qarawiyyin. Hoewel de universiteit door een vrouw werd gesticht, begon de registratie van vrouwelijke studenten pas relatief recent. Tegenwoordig richt de universiteit zich vooral op religieuze en koranstudies. Ze staat open voor het publiek, ongeacht religie of geslacht. Wetenschappers en experts moeten echter toestemming krijgen voordat ze toegang krijgen.
Ramadan 2025: data voor Marokko
Douaneposten Sebta en Melilla: Marokko eist in ruil luchtruim Sahara
Kings League in Marokko?
Ismaël Saibari vertelt over keuze voor Marokko
Oudste universiteit ter wereld staat in Marokko
Marokkaanse politiecommissaris Laila slachtoffer haatcampagne in Spanje
Ramadan 2025: data voor Marokko
Douaneposten Sebta en Melilla: Marokko eist in ruil luchtruim Sahara
Oudste universiteit ter wereld staat in Marokko
Marokkaanse politiecommissaris Laila slachtoffer haatcampagne in Spanje
Algerije provoceert Turkije en Syrië na toenadering met Marokko
Tindouf, Touat, Hassi Beïda... door Algerije geannexeerde Marokkaanse gebieden
Marokkaanse snelwegen: onveilig en slecht onderhouden
Marokko geteisterd door palmboomsmokkel