Zoeken

Parkeermaffia heerst in Marokko: toeristen de dupe

24 juni 2024 - 22:20 - Marokko

©

De zomerperiode in Marokko betekent de terugkeer van woekerprijzen voor parkeerterreinen in toeristische gebieden. Steeds meer Marokkanen eisen via sociale media dat deze openbare ruimtes gratis worden of dat er uniforme tarieven met controlemechanismen worden ingevoerd.

"Na de Ramadan en Eid ul-Fitr moeten we ons voorbereiden op de parkeertarieven die deze zomer, net zoals de voorgaande jaren, zullen stijgen", waarschuwt een activist op sociale media. De tarieven zijn inderdaad schandalig hoog. Video’s op het internet tonen parkeerwachters in Larache die mensen vragen om te betalen voor gratis parkeerplaatsen. Burgeractivisten uiten ook hun verbazing over de "aanwezigheid van borden met betaalde parkeerzones", in strijd met de fiscale beslissing nr. 21 van de gemeente Hrarra in de provincie Safi. "Het opleggen van kosten voor toegang tot stranden, die openbaar bezit zijn, is illegaal", stellen ze.

Lees ook: Parkeerwachters in Tanger terroriseren bezoekers

Op Facebook hebben activisten de hashtag "#Farsha_Moul_Jili" gelanceerd om de overlast aan de kaak te stellen die ze ondervinden van parkeerwachters in toeristische gebieden en om de locaties te melden waar deze afpersingsactiviteiten plaatsvinden. Ze illustreren hun berichten met foto’s.

"De aanwezigheid van deze tarieven is onlogisch en illegaal, en kan in geen geval opnieuw worden geaccepteerd op toeristische plaatsen deze zomer", hekelt Abdelkabir Jaafari, een burgeractivist uit Rabat, tegenover Hespress. Hij voegt toe dat, naast hun illegaliteit, "deze concessies elk jaar onregelmatige prijzen kennen." Jaafari verbaast zich erover dat de lokale autoriteiten deze openbare ruimtes hebben afgestaan aan parkeerbedrijven. Volgens hem "verhoogt het toestaan van deze praktijken de afkeer van burgers voor de kustgebieden met toeristische attracties. (...) De wet staat deze praktijken niet toe. Het bestaan van parkeertarieven is volledig in strijd met de wet en hieraan moet dit jaar een eind worden gemaakt." Jaafari roept op tot "de afschaffing van deze kosten voor burgers en tot een einde aan dit fenomeen dat de moeilijkheden vergroot voor burgers die willen ontspannen en tijd willen doorbrengen met hun families."

Lees ook: Celstraf voor gewelddadige parkeerwachter in Marokko

"De autoriteiten moeten zich bewust zijn van de ernst van dit fenomeen en de psychologische impact ervan op de burgers", zegt Ahmed Bioud, oprichter en voorzitter van de vereniging "Met de consumenten". Hij roept de autoriteiten op om bewakingscamera’s te installeren in de zones die ze hebben afgestaan aan parkeerbedrijven, om hun organisatie en de naleving van de vastgestelde tarieven te garanderen. Hij noemt ook de vele storingen die dit fenomeen met zich meebrengt, waaronder "aanvallen op auto’s van burgers, het ontbreken van verzekeringen en andere zaken". Bioud benadrukt bovendien de "noodzaak om een clausule toe te voegen" aan de bestekken voor de "tijdelijke concessie van openbaar eigendom voor het beheer en de exploitatie van openbare parkeerterreinen voor auto’s, motoren en karren" in de gemeenten, "die de autoriteiten die de vergunning hebben verleend verplicht om controlemechanismen in te stellen om de naleving van de vastgestelde tarieven te garanderen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team