18 november 2022 - 16:00 - Wereld
Over veertien dagen zal de Spaanse regering de onderzoekscommissie van het Europees Parlement toelichten over de verantwoordelijken voor de Pegasus-hack op de mobiele telefoon van de Spaanse premier Pedro Sanchez. Marokko is hoofdverdachte in deze zaak.
De Spaanse regering zal op 29 november voor de commissie verschijnen om de verantwoordelijkheid van Marokko voor de spionage aan te tonen. Het gaat om de telefoons van premier Sanchez en de ministers van Defensie, Margarita Robles, en Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska. Deze spionage vond plaats in mei/juni 2021 te midden van een diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje.
Lees ook: Marokko en Spanje vergeten Pegasus-schandaal en versterken politiesamenwerking
De Europese Unie heeft een onderzoek ingesteld naar verschillende spionagezaken waarbij de Israëlische software Pegasus werd gebruikt. De voorzitter van de onderzoekscommissie is het Nederlandse parlementslid Sophie in’t Veld. Vorige week kondigde ze aan dat haar voorlopige rapport beschikbaar was. Uit het document, waartoe Ok Diario toegang heeft gekregen, blijkt dat het onderzoek naar het afluisteren van de telefoons van Sanchez, Robles en Marlaska geen resultaten heeft opgeleverd.
Als de regeringsvertegenwoordigers voor deze commissie verschijnen, kan dat nieuw bewijsmateriaal opleveren en duidelijkheid verschaffen over de vraag of Marokko "verantwoordelijk kan zijn" voor de cyberaanval. Het verslag vermeldt deze mogelijkheid, maar bevestigt ze niet, aangezien er onvoldoende bewijzen beschikbaar zijn.
Lees ook: Marokko van lijst landen die Pegasus mogen gebruiken gehaald
"Bij gebrek aan bewijs dat Marokko verantwoordelijk is voor het bespioneren van de telefoons van de voorzitter van de Spaanse regering en enkele van zijn ministers, heeft het Europees Parlement tot nu toe ook geen enkel bewijs. Ik zou graag informatie ontvangen van de Spaanse regering," zei de commissievoorzitter.
Controverse na sloop café in Fez
Marokko vraagt Europa om Marokkanen niet te vernederen bij visumaanvragen
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Zonen Marokkaanse elite vast voor verkrachting Franse advocate
Marokkaans parlementslid betrapt met drugs voor broer in gevangenis
Twee maanden cel voor kus in Marokko
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran