Zoeken

"Premier Akhannouch steelt hulp van weduwen" (video)

4 september 2024 - 14:40 - Marokko

©

Tijdens een verkiezingsmeeting op 1 september 2024 in Rabat heeft Abdelilah Benkirane, secretaris-generaal van de PJD-partij, scherpe kritiek geuit op de regering van premier Aziz Akhannouch.

Abdelilah Benkirane beschuldigt Aziz Akhannouch ervan een deel van de directe hulp aan kwetsbare weduwen te hebben ingehouden. De voormalige premier, die in 2014 het hulpprogramma voor weduwen heeft opgezet, zegt dat het huidige kabinet de bedragen van deze hulp heeft verlaagd.

Lees ook: Abdelilah Benkirane’s oproep aan Algerijnse leiders

De partijleider beschuldigde Aziz Akhannouch ervan 550 dirham te hebben afgepakt van weduwen die eerder 1050 dirham ontvingen, en 200 dirham van weduwen die een hulpbedrag van 700 dirham kregen. Hoewel Akhannouch volgens Benkirane 150 dirham heeft toegevoegd aan weduwen die eerder 350 dirham kregen, zou het nieuwe beleid veel mensen hebben uitgesloten. Dit zou vooral het gevolg zijn van de invoering van een sociaal-economische index die het recht op hulp kan verminderen als men bepaalde goederen, zoals telefoons of fietsen, bezit.

Volgens Benkirane is deze aanpak niet alleen onrechtvaardig, maar ook in strijd met de principes, wetten en religie. Hij benadrukte dat 550 dirham voor de weduwen een belangrijke maandlast is, terwijl het voor Akhannouch een relatief klein bedrag lijkt, dat gemakkelijk besteed kan worden aan bijvoorbeeld het onderhoud van een auto. Benkirane concludeerde dat de regering Akhannouch de verantwoordelijkheden niet naar behoren vervult.

Lees ook: De oproep van Abdelillah Benkirane aan Koning Mohammed VI

Het huidige kabinet heeft nieuwe criteria vastgesteld voor de toekenning van directe hulp. Om in aanmerking te komen voor het sociaal hulpprogramma moeten huishoudens ingeschreven staan in het Uniform Sociaal Register (RSU) en een sociaal-economische index onder de drempel van 9,743001 hebben. Deze index kan stijgen door het bezit van bepaalde goederen, waardoor sommige voormalige ontvangers van hulp buiten de boot vallen.

https://www.instagram.com/reel/C_agPhJt4oJ/

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team