17 oktober 2022 - 17:00 - Wereld
Tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden, vertelde Koningin Máxima dat prinses Amalia het paleis Huis ten Bosch momenteel enkel kan verlaten voor haar studies in Amsterdam.
Op 17 september werd bekend dat de beveiliging rondom prinses Amalia verhoogd is, omdat criminelen het voorzien zouden hebben op haar en op minister-president Mark Rutte. Het koningspaar bevestigde vorige week dat de prinses niet in Amsterdam woont vanwege de bedreigingen. "Zij is het huis niet uit. Het heeft enorme consequenties voor haar leven. Het betekent dat ze niet in Amsterdam woont en ook dat ze niet echt naar buiten kan. Die consequenties zijn heel moeilijk voor haar. Voor haar geen studentenleven zoals andere studenten dat hebben. Ik ben heel trots op haar en hoe ze dit allemaal volhoudt", aldus koningin Máxima. "Je kan het niet omschrijven. Het is echt heel zwaar", vulde koning Willem-Alexander aan.
Lees ook: Prinses Amalia bedreigd door Mocro-maffia
Volgens De Telegraaf zitten kopstukken van de zogenoemde Mocro-maffia achter de bedreigingen. Het vermoeden bestaat dat de criminele organisatie de prinses en de premier als een geschikt ruilmiddel zien, om kopstukken uit het de gevangenis te bevrijden. Ridouan Taghi heeft via zijn advocaat op de beschuldigen gereageerd. Hij noemde deze vals en ongefundeerd, schrijft het AD.
Edwin Bakker, hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme aan de Universiteit Leiden, denkt dat de uitspraken van het koningspaar erop wijzen dat de dreiging zeer ernstig wordt genomen. "Er zal alles aan zijn gedaan om Amalia gewoon in Amsterdam te kunnen laten wonen, iets waar ze natuurlijk alle recht op heeft, maar de uitvoering daarvan is ontzettend lastig. Als er een hoge dreiging is, blijkt dat niet mogelijk, zelfs niet als alles uit de kast gehaald wordt." Andere prinsen en prinsessen hebben volgens hem altijd gewoon kunnen studeren. "Het is heel triest dat dit soort maatregelen nu nodig is", aldus Bakker.
Lees ook: Advocaat Taghi: plannen om Amalia te vermoorden absurd
Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert vindt het ook zorgwekkend dat de premier niets zegt over de maatregelen die getroffen worden om deze onaanvaardbare situatie aan te pakken. "Wat betekent dit, wat is hier aan de hand?" zijn vragen die de premier volgens hem zou moeten beantwoorden. "Nu is de vraag: kan Amalia hier nog veilig studeren, of moet je zeggen dat dat beter in het buitenland kan? Dit gaat heel ver", zegt hij.
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan