Zoeken

Privéscholen in Marokko onder vuur vanwege opgeblazen cijfers

2 juli 2024 - 23:50 - Marokko

©

Het fenomeen van het kunstmatig verhogen van cijfers blijft een probleem in Marokkaanse privéscholen. Dit blijkt uit gelekte cijferlijsten op sociale media na de bekendmaking van de eindexamenresultaten van 2024.

Verschillende privéscholen lijken de cijfers van hun leerlingen op te krikken om hun slaagkansen te vergroten. Een analyse van de gelekte cijferlijsten toont een "opvallend verschil tussen de matige cijfers op de nationale en regionale examens en de veel hogere cijfers voor doorlopende beoordeling". Deze schoolcijfers zijn cruciaal, omdat ze 25% van het eindcijfer bepalen.

Lees ook: Marokko: privéscholen presteren beter dan openbare

Een voorbeeld hiervan is een leerling met een 19,27 voor de doorlopende beoordeling, maar slechts een 5,3 op het nationale examen. Een ander voorbeeld is een leerling die een 3,16 scoorde op het nationale examen, maar een 19,62 voor de doorlopende beoordeling.

Lees ook: Marokkaanse scholen verliezen 330.000 leerlingen per jaar

Ook binnen vakken zijn er grote verschillen. Een leerling haalde bijvoorbeeld een 19,5 voor wiskunde in de doorlopende beoordeling, maar slechts een 3 op het nationale examen. Dit patroon wijst erop dat sommige privéscholen de gemiddelden van hun leerlingen kunstmatig verhogen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team