Zoeken

Privéscholen onbetaalbaar in Marokko

15 juli 2024 - 23:00 - Marokko

©

Particuliere scholen in Marokko hebben besloten om het schoolgeld voor het komende schooljaar te verhogen, tot grote frustratie van ouders. Een parlementslid van de PPS-partij roept de regering op om in te grijpen en de commercialisering van het onderwijs tegen te gaan.

De verhoging van het schoolgeld varieert tussen de 300 en 500 dirham. Sommige schoolbesturen rechtvaardigen de maatregel door te wijzen op gestegen kosten voor exploitatie, onderhoud en het actualiseren van lesprogramma’s. Volgens hen is de verhoging nodig om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen, meldt Aljarida24.

Lees ook: Marokko: privéscholen presteren beter dan openbare

Ouders zijn niet blij met de maatregel, omdat ze al gebukt gaan onder de hoge kosten van levensonderhoud. Veel Marokkaanse gezinnen hebben hun ongenoegen geuit. Ook parlementslid Loubna Al-Saghiri van de PPS maakt zich zorgen en heeft vragen gesteld aan minister van Onderwijs Chakib Benmoussa. Veel gezinnen die noodgedwongen kiezen voor particulier onderwijs zien een "enorme, vaak onlogische en volledig ongerechtvaardigde stijging van het schoolgeld, zonder toezicht of verantwoording", zegt ze.

Het betalen voor particulier onderwijs is voor veel gezinnen een grote zorg geworden, zegt Al-Saghiri. "Elke keer als het nieuwe schooljaar begint, worden ze geconfronteerd met nieuwe verhogingen van het maandgeld en de inschrijvingskosten, zodat hun kinderen op deze scholen kunnen blijven." Ze is verontwaardigd: "Het meest vreemde, zoals veel ouders bevestigen, is dat de meeste particuliere scholen die het maandgeld hebben verhoogd, geen enkele verbetering hebben doorgevoerd aan de infrastructuur, de faciliteiten, de pedagogische aanpak, de lesmethoden of het onderwijzend en administratief personeel."

Lees ook: Privé-onderwijs in Marokko: slecht nieuws voor ouders

Loubna Al-Saghiri roept de regering op om de "commercialisering" van sommige particuliere scholen tegen te gaan. Ze vraagt de minister welke "maatregelen en initiatieven" hij neemt om dit te voorkomen, om Marokkaanse gezinnen te beschermen tegen de "hebzucht" van sommige particuliere instellingen, om de pedagogische methoden en evaluaties te controleren en om een maximum te stellen aan de kosten die scholen mogen aanrekenen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team