14 april 2021 - 15:00 - Wereld
De Ramadan is naast een maand van ontberingen ook vooral een tijd die in het teken staat van delen, gemeenschap en solidariteit. De coronaviruspandemie maakt het soms moeilijk om van de heilige maand te genieten.
De Marokkaans-Belgische Touria is het gewoon om de Ramadan te beleven met familie om zich heen. Toen dat nog kon reisde Touria naar Casablanca. "Daar is het prachtig, ’s avonds, bij zonsondergang, overal zijn mensen, de restaurants, de kust, we gaan op bezoek bij vrienden, familie. De winkels zijn open, we kopen nieuwe kleding voor het einde van de Ramadan. Nu is het in Marokko ook beperkt vanwege het virus en hier in België ook. Deze Ramadan breng ik samen door met mijn man, mijn zoon en mijn moeder, die nog net voor de sluiting van de grenzen naar België kon komen. Gelukkig is er WhatsApp, we kunnen de familie bellen”, vertelt ze teleurgesteld.
Ook Nabila heeft verdriet omdat ze niet bij haar familie kan zijn tijdens de Ramadan. "Mijn zussen en mijn moeder zijn in Vlaanderen, meestal zijn er hier velen van ons voor het avondeten". De jonge vrouwen zijn ondanks de beperkingen en hun veeleisende banen goed voorbereid op de heilige maand. "De eerste aankoop is dadels", zegt Touria, "het is zoet en daar begin je altijd mee". Daarnaast mogen volgens de vrouwen harira, water en msemen niet ontbreken, meldt de Belgische zender RTBF.
De woordvoerder van de Unie van Moskeeën in de provincie Luik, Moussaoui Nasr-Eddine, omschrijft de maand Ramadan als "een moment van spiritualiteit. Het is een inventarisatie, een afweging bij onszelf. We vragen ons af of we het goed hebben gedaan, of we kunnen verbeteren, niemand is perfect. Dit is de tijd voor verzoening, voor vergeving voor ruzies. We kijken wat meer rond om ook anderen te helpen”.
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan