Zoeken

Rechtszaak over echtelijke verkrachting zorgt voor ophef in Marokko

19 oktober 2024 - 18:50 - Marokko

©

Een zaak over huiselijk geweld in Marokko, waarbij het hooggerechtshof de eerdere veroordeling van een man voor de verkrachting van zijn vrouw heeft vernietigd, zorgt voor veel ophef.

De zaak, die begon in 2019, werd aanvankelijk door de rechtbank van eerste aanleg geseponeerd. Later pakte het hof van beroep de zaak weer op en veroordeelde de man voor "echtelijke verkrachting" en "ernstige schade aan de fysieke integriteit" van zijn vrouw.

Lees ook: Marokko: #TaAnaMeToo, zodat verkrachte vrouwen niet meer moet zwijgen (video)

Op 10 oktober 2024 vernietigde het hooggerechtshof echter de uitspraak van het hof van beroep in Tanger en verwees de zaak terug naar dezelfde rechtbank.

Deze beslissing komt te midden van een groeiend debat in Marokko over echtelijke verkrachting. De afgelopen jaren zijn er verschillende vergelijkbare zaken voor de rechter gekomen, wat wijst op een toenemende aandacht voor dit probleem.

Lees ook: Rechtbank Rabat: man kan vrouw niet dwingen tot seks

In 2022 veroordeelde het hof van beroep in Tanger een man voor verkrachting en seksuele agressie met geweld tegen zijn vrouw, op basis van de artikelen 485 en 486 van het wetboek van strafrecht. Deze veroordelingen hebben de discussie over de juridische bescherming van vrouwen in Marokko en de noodzaak om geweld binnen het huwelijk aan te pakken, aangewakkerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team