22 juli 2021 - 11:20 - Wereld
De regering van president Joe Biden heeft de eerste gedetineerde van de Amerikaanse militaire basis in Guantanamo overgebracht naar Marokko. Dat meldt het Pentagon via een verklaring.
De gevangenis van Guantanamo werd in 2002 op Amerikaans grondgebied in Cuba geopend om er leden van Al Qaeda en vermeende medeplichtigen van de daders van de aanslagen van 11 september 2001 vast te houden. Voor het eerst sinds het aantreden van president Biden mag er een gevangene Guantanamo verlaten, waar nog steeds 39 mensen vastzitten.
De 56-jarige Nasser zat er sinds 2002 omdat hij volgens Amerikaanse documenten in de jaren 90 in contact is gekomen met al-Qaeda-leider Osama bin Laden. Later zou hij met de Taliban in Afghanistan hebben gevochten. Hij werd aangehouden tijdens de Amerikaanse invasie in mei 2002 en overgebracht naar Guantanamo, schrijft NOS.
Lees ook: Marokkaan na jaren in Guantanamo vrijgesproken
In 2016 kwam Nasser in aanmerking voor ontslag uit Guantanamo Bay, omdat hij geen gevaar zou vormen voor de nationale veiligheid. Maar hij moest tijdens het presidentschap van Donald Trump in de gevangenis blijven omdat de president weigerde om tijdens zijn ambtstermijn Guantanomo-gevangenen te laten vertrekken.
Nasser vertelde in een open brief vorig jaar dat het vanaf 2016 enorm zwaar werd. "Nadat Trump president was geworden, verloor ik mijn verlangen om te slapen, te eten, of iets anders te doen dan mezelf op te sluiten in mijn cel en te huilen", schreef hij in het blad Esquire. Nasser is inmiddels in Marokko aangekomen waar hij meteen werd aangehouden. De Marokkaanse justitie gaat mogelijke terreurdaden door Nasser verder onderzoeken.
Marokko exporteert auto’s naar ruim 70 landen
Jongeman gedood door bliksem in Tanger
VS stuurt ondernemers naar Marokko om export te vergroten
Leerling doodgestoken bij school in Tanger
Geen Marokkaanse olijfolie in wereldtop 100
Ryanair vliegt naar Dakhla: Algerije boos
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk