Zoeken

Drie regio’s domineren Marokkaanse economie

5 september 2024 - 15:30 - Economie

©

In 2022 was meer dan de helft van de Marokkaanse economie geconcentreerd in slechts drie regio’s: Casablanca-Settat, Rabat-Salé-Kenitra en Tanger-Tetouan-Al Hoceima. Deze regio’s waren samen voed voor 57,9% van het bruto binnenlands product (bbp), zo blijkt uit cijfers van het Marokkaanse Planbureau (HCP).

Casablanca-Settat spant de kroon met een aandeel van 31,4% in het nationale bbp, gevolgd door Rabat-Salé-Kenitra met 16,1% en Tanger-Tetouan-Al Hoceima met 10,4%. Vijf andere regio’s - Marrakech-Safi, Fez-Meknes, Souss-Massa, Beni Mellal-Khenifra en Oriental - droegen samen 33,5% bij aan het bbp. De overige regio’s, Draa-Tafilalet en de drie zuidelijke regio’s, waren goed voor de resterende 7,9% van het bbp.

Lees ook: Marokkaanse economie groeide flink in 2023

Deze cijfers laten zien dat de economische ongelijkheid tussen de verschillende regio’s in Marokko toeneemt. Het gemiddelde verschil tussen het bbp van de verschillende regio’s en het gemiddelde regionale bbp steeg van 72 miljard dirham in 2021 naar 73,1 miljard dirham in 2022.

Lees ook: Marokko: economische groei ondanks aanhoudende inflatie

Ook de economische groei verschilde sterk per regio. Vier regio’s groeiden sneller dan het nationale gemiddelde van 1,5%: Souss-Massa (7,5%), Rabat-Salé-Kenitra (5,2%), Marrakech-Safi (4,6%) en Laayoune-Sakia El Hamra (2,9%). Zes regio’s groeiden wel, maar minder snel dan het landelijk gemiddelde. Beni Mellal-Khenifra en Fez-Meknes kenden zelfs een negatieve groei van respectievelijk 4,7% en 1,9%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team