15 januari 2022 - 10:20 - Wereld
Topcrimineel Ridouan Taghi werkte met de hulp van zijn neef en advocaat Youssef Taghi, vanaf maart aan de organisatie van een ontsnapping uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in het Nederlandse Vught. Uit dossierstukken van het onderzoek naar Youssef T., blijkt dat hij bezig was met drie verschillende ontsnappingsscenario’s.
NRC meldt op basis van dossierstukken uit het onderzoek naar Youssef Taghi, die op 8 oktober in de EBI werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een gewelddadige uitbraakpoging, handel in harddrugs en witwassen, dat hij samen met zijn neef drie verschillende scenario’s heeft uitgewerkt om te ontsnappen. Twee daarvan moesten door getrainde professionals worden uitgevoerd. Dat staat in een bericht van Taghi. "Het moet op navy sealsmanier. Je denkt te makkelijk echt," schreef de hoofdverdachte in de Marengo strafzaak. In het derde scenario zou er bij de Belastingdienst informatie worden vergaard over vier medewerkers van de EBI. Vermoedelijk zouden die worden gegijzeld om Taghi vrij te krijgen.
Lees ook: Ridouan Taghi: "Liever dood dan namen noemen"
Advocaat Youssef Taghi zorgde er voor dat zijn neef contact kon houden met zijn crimineel netwerk, door met zijn iPad foto’s te maken van berichten van Ridouan en die vervolgens via Signal te versturen. Youssef wordt daarnaast ook verdacht van betrokkenheid bij handel in harddrugs en witwassen. Een eerste openbare behandeling van zijn zaak staat volgende week donderdag ingepland. Met name de geheimhoudingsplicht van Youssef Taghi komt daar aan bod. Omdat zijn neef ook zijn cliënt is, zou hij zich kunnen beroepen op zijn verschoningsrecht. Het OM betwijfelt dit echter, omdat Youssef nu zelf ook verdachte is in het onderzoek.
Lees ook: Vier EBI-medewerkers ondergedoken omdat Taghi hun adressen zocht
Youssef heeft zijn rol in deze zaak reeds bekend tijdens een besloten zitting in oktober. "Ja, ik geef toe dat ik boodschappen vanuit de EBI naar buiten heb gebracht". Hij zegt de mensen voor wie die boodschappen bestemd waren niet te kennen en stelt onder druk te hebben gehandeld. "Laat ik het zo zeggen, ik heb dit niet uit vrije wil gedaan. Ik heb niet op school gezeten en ben geen advocaat geworden om als boodschappenjongen te fungeren." Youssef moest ook de vier namen van medewerkers van EBI doorgeven, maar deed dat uiteindelijk niet. Dat blijkt uit een door Ridouan geschreven tekst, gericht aan Youssef. "Haha, Je hebt die 4 namen nooit doorgegeven. En je hebt niet al mijn privébrieven verstuurd!"
National Geographic landt in Marrakech met exclusieve toeristen
Marokko probeert Frans voetbaltalent te strikken
Minister belooft einde aan bedelarij in Marrakech
Marokko’s mooiste natuurwonderen
Zorgen over "tsunami van voedselvergiftigingen" in Marokko
Walid Regragui puzzelt opnieuw met elftal
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran