6 januari 2022 - 19:40 - Wereld
In de nieuwe NTR-documentaire ‘Het Verhaal van Abdelkrim’ gaat presentator Karim Amghar op zoek naar zijn Amazigh-wortels. Maar een aantal Nederlandse Rif-activisten zijn niet tevreden over de inhoud van de docu.
De nieuwswebsite van de Nederlandse Rif-activist Amazigh Ayaou, Arif News, schrijft dat het eerste deel van de driedelige documentaire zeer verwarrend was: het Arif, Amazigh, Marokko, taal, nationaliteit, identiteit en andere zaken werden er door elkaar gehaald. Ayou merkte ook inhoudelijk fouten op: de Riffijnse opstandelingenleider Abdelkrim El-Khattabi, die in de jaren twintig vocht tegen de Spanjaarden, zou volgens de documentaire in de Spaanse stad Salamanca hebben gestudeerd, maar dat klopt volgens hem niet, schrijft De Kanttekening.
Maar de kritiek Ayaou zit dieper, de documentaire suggereert volgens hem dat wijlen Koning Hassan II racistisch was tegenover de Riffijnen, maar dat dit geen staatsbeleid is, terwijl het "Marokkaanse racistische beleid in de Rif" volgens Ayaou juist wel structureel is. "Nasser Zefzafi en andere activisten van de Hirak-beweging werden gemarteld, verkracht en kregen 20 jaar gevangenisstraf, omdat zij de straat opgingen tegen het racistische beleid van Marokko in Arif", aldus Ayaou.
Presentator Karim Amghar liet weten dat hij haatreacties en bedreigingen krijgt vanuit Riffijnse hoek. "Dit is een onafhankelijke documentaire. Heb je kritiek? Geen probleem, uit dit respectvol", Twittert hij. "Wacht op aflevering 2 en 3 voordat je oordeelt. (…) Heb respect voor de makers die hun nek uitsteken. Uit je feedback respectvol", aldus Amghar.
Marokko haalt oude taxi’s in van de weg
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Marokko laatste toevluchtsoord voor uitgestorven trekvogel
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Marokko worstelt met smokkel palmbomen
Onrust in Marokko door dure en vervalste olijfolie
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran
Spanje weigert uitlevering gezochte crimineel aan Marokko
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen