Zoeken

Wie zijn de rijken van Marokko?

21 juli 2011 - 18:00 - Marokko

©

Hun fortuinen zijn vaak omgeven door mysteries en maken het debat in de rustige lounges van de wereld van financiën in Marokko. Ze zijn meestal erfgenamen van grote familiebedrijven ontstaan ​​na de onafhankelijkheid van Marokko. Vandaag de dag zijn ze de kampioenen van de beurs van Casablanca en brouwen miljarden dirhams.

Met 31 miljard dirham bezit Anas Sefrioui, hoofd van de immobiliëngroep Addoha, de grootste fortuin in de beurs van Casablanca. Hij bezit namelijk meer dan de helft van de aandelen in de beurs. Anas Sefrioui, wiens fortuin wordt geschat op 2,5 miljard dollar, controleert ook tal van andere investeringen.

Corral Morocco Holdings AB, Marokkaanse dochtermaatschappij van de Saoedische Corral Petroleum Holdings AB, bezit van de Saoedische zakenman Sheikh Mohammed Houssein Al Amoudi, controleert 67% van de enige echte raffinaderij van Marokko, "Samir", genoteerd op de beurs sinds 1996 en vandaag ongeveer vijf miljard dirham waard.

De groep van Mohamed Alami Nafakh-Lazrak, Alliances Développement Immobilier (ADI), die bij zijn beursgang in 2008 een groeipotentieel van 160% had, is nu ongeveer 4,86 ​​miljard dirham waard.

Moulay Hafid Elalamy, roofzuchtige financiër met een onfeilbare flair, bezit 2,64 miljard dirham op de Marokkaanse financiële markt, via zijn holding Saham. De man houdt van verandering in het bedrijfsleven en investeert steeds in sectoren die het meest en snelst opbrengen.

Mohamed Hassan Bensalah, CEO van de Holding Holmarcom, familiebedrijf die hij in 1993 erfde toen hij pas 23 was, weegt nu 2,4 miljard dirham op de beurs, een cijfer dat enkel twee dochtermaatschappijen van de holding betreft. Hij bezit namelijk de verzekeringen Atlanta, Air Arabia Marokko, Sanad, mineraalwateren Oulmes, Somathes, Orbonor en Compto.

Said Alj, bekend omdat hij er een hekel aan heeft zijn fortuin te tonen, wordt beschreven als zeer bescheiden door zijn medewerkers. De man, hoofd van de Sanam Holding (Unimer-VCR en Stokvis), is eigenaar van een fortuin geschat op 2,25 miljard dirham. Sanam Holding behaalde een omzet van 3,7 miljard dirham in 2010.

Moulay Slimane Cherkaoui, zoon van prinses Lalla Malika, tante van koning Mohammed VI, bezit meer dan twee miljard dirham op de beurs van Casablanca. Het grootste deel van de winst komt van zijn groep Auto Hall die je zowat overal in Marokko kan vinden.

Othman Benjelloun, rijke baas van FinanceCom en CEO van de Marokkaanse Bank van Buitenlandse Handel (BMCE), bezit "slechts" 1,7 miljard dirham op de Casablanca stock exchange. Dit cijfer weerspiegelt wel niet de reële waarde van wat Othman Benjelloun bezit omdat hij gewoonweg geen directe investeerder in de BMCE is.

Akwa groep die 1,6 miljard dirham bezit op de beurs, is de nationale leider in de distributie van brandstof en gas in Marokko. Het bedrijf werd opgericht in de jaren dertig door wijlen Ahmed Ouldhadj Akhannouch en Ahmed Wakrim wiens zonen, Aziz Akhannouch en Ali Wakrim, de fakkel hadden overgenomen in de jaren 1990. Akwa groep heeft op dag van vandaag de energiebeleid in het land onder controle en wordt voorgezeten door Ali Wakrim.

De Marokkaanse fortuinen op de beurs van Casablanca, wiens namen zijn vrijgegeven door de Marokkaanse tijdschrift Challenge Hebdo, geeft een overzicht van rijke Marokkanen die een snelle opkomst maakten in de afgelopen tien jaar, dankzij de recente economische opening van het land, maar ook door huwelijken tussen de macht en de financiële wereld.

In Marokko lopen politiek en financiën namelijk vaak hand in hand om enorme financiële rijkdommen te bouwen. Sommige Marokkaanse industriëlen profiteerden hiervoor van de vrijgevigheid van de staat, toen de bedrijven en landbouwgronden die tot de Franse kolonisten behoorden werden genationaliseerd.

Anderen die vandaag op het toppunt van hun roem staan, begrepen snel genoeg welke veranderingen Marokko zou ondergaan na de onafhankelijkheid van het land en bouwden machtige groepen en nog belangrijker, vormden hun kinderen in de grootste scholen en universiteiten in de wereld. Deze erfgenamen zijn nu de "enfants terribles" van de Marokkaanse economie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team