Zoeken

Rood vlees onbetaalbaar in Marokko na Eid ul-Adha

4 juli 2024 - 13:00 - Marokko

©

Twee weken na het Offerfeest zijn de prijzen van rood vlees in Marokko flink gestegen. In Casablanca kost een kilo rundvlees inmiddels 90 dirham, terwijl schapenvlees 110 dirham per kilo kost.

Volgens Hicham Jouabri, een vleeshandelaar in Casablanca, was deze prijsstijging te verwachten. Door het grote aantal dieren dat tijdens Eid ul-Adha werd geslacht en de aanhoudende droogte, is er een tekort aan vlees ontstaan.

Lees ook: Marokko: opgelet, bedelaars verkopen vlees van Eid ul-Adha!

Niet alleen schapenvlees is duurder geworden, ook andere voedingsmiddelen zijn in prijs gestegen. Deze stijging, die al enkele maanden aan de gang is, werd versterkt door het Offerfeest. Een van de weinige uitzonderingen is gevogelte, waarvan de prijs licht is gedaald.

Jouabri verwacht dat de vleesprijzen hoog zullen blijven zolang de oorzaken van de prijsstijging niet worden aangepakt. Zolang er weinig veevoer is en de prijzen van diervoeders hoog blijven, zal het moeilijk zijn om deze trend te keren. Sterker nog, de prijzen zullen waarschijnlijk verder stijgen door de komst van de Marokkaanse diaspora en het naderende trouwseizoen.

Lees ook: Vlees te duur in Marokko, consumenten ontevreden

Minister Mohamed Sadiki van Landbouw kondigde in mei al maatregelen aan om de prijzen te stabiliseren, zoals steun voor diervoeding, het stimuleren van de import van vee en het openen van nieuwe markten. Volgens Hicham Jouabri zijn er echter ook dringende maatregelen nodig om kleine veehouders te ondersteunen en de import van vee te verruimen, zodat meer dan alleen grote investeerders hieraan kunnen deelnemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team