Zoeken

Russisch graan in Marokko: feiten en cijfers

16 augustus 2024 - 16:20 - Economie

©

Marokko heeft sinds begin dit jaar meer dan 200.000 ton Russisch graan geïmporteerd, zo meldt de Russische landbouwtoezichthouder Rosselkhoznadzor.

De organisatie benadrukt het belang van het versterken van de handelsrelaties met Marokko, vooral omdat de Russische graanexport met 31,4% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Marokko probeert zijn leveranciers te diversifiëren om de nationale voorraden veilig te stellen.

Lees ook: Marokko bij zes grootste tarwe-importeurs ter wereld

Volgens het Russische rapport is in 2024 meer dan 200.000 ton Russisch graan, voornamelijk tarwe, naar Marokko geëxporteerd, nadat het land een negatieve landbouwbalans had opgetekend met een productiedaling van ongeveer 43% ten opzichte van vorig jaar. Het ministerie van Landbouw schatte de uiteindelijke productie op ongeveer 31,2 miljoen kwintalen.

Volgens Finances News Hebdo, werd een groot deel van deze zending vervoerd via de haven van Vysotsk in het noordwesten van Rusland, die sinds het begin van het jaar 94.000 ton graan naar het koninkrijk heeft gestuurd. Het blad wijst ook op een recent bezoek van een Marokkaanse delegatie aan Rusland om het exportproces te bekijken, inclusief kwaliteitscontrole en het waarborgen van de veiligheid van de zendingen.

Marokko is een van de grootste importeurs van Russisch graan in Afrika, na Egypte. Cijfers van het Marokkaanse ministerie van Landbouw laten een daling van de lokale productie zien van 43% ten opzichte van vorig jaar, met een geschatte uiteindelijke productie van 31,2 miljoen kwintalen. De regenval is met 31% gedaald ten opzichte van een normaal landbouwseizoen, maar is met 9% verbeterd ten opzichte van vorig seizoen.

Lees ook: Marokko importeert recordhoeveelheid Russisch graan

Marokko vertrouwt niet alleen op Rusland om aan zijn behoeften te voldoen, maar probeert ook zijn partners op de internationale markt te diversifiëren, waaronder Europese landen. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat importeerde Marokko in 2023 bijna 5 miljoen ton graan uit de 27 EU-landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team