Zoeken

Sahara: Algerije wil zich met Spanje verzoenen

3 november 2023 - 11:00 - Marokko

©

Algerije is voornemens zijn bilaterale betrekkingen met Spanje nieuw leven in te blazen. Deze zijn sinds maart 2022 gespannen door de wijziging in het standpunt van Madrid over de Sahara ten gunste van Marokko. Naar verluidt staat Algiers op het punt een nieuwe ambassadeur in Madrid te benoemen.

De bekendmaking van de steun van Spanje aan het autonomieplan van Marokko voor de Sahara leidde ertoe dat de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune zijn ambassadeur in Madrid, Saïd Moussi, in maart 2022 terugriep. Sindsdien is de post vacant gebleven. Bronnen dichtbij de Algerijnse autoriteiten hebben aan El Confidencial medegedeeld dat Tebboune overweegt Abdelfetah Daghmoum, voormalig minister-raadgever in Madrid en voormalig ambassadeur van Algerije in Guinee-Conakry, aan te stellen als nieuwe ambassadeur in Spanje.

Lees ook: Spanje-Algerije: hoge prijs voor standpunt over Sahara

Een voormalige hoge Algerijnse functionaris die goed bekend is met de betrekkingen met Spanje merkte op: "Het idee om de zaken te normaliseren is niet nieuw, maar het juiste moment moest gevonden worden. Ik begreep dat de toespraak van Pedro Sánchez bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het zenden van een ambassadeur naar Madrid zou bespoedigen". Op 22 september pleitte de Spaanse premier tijdens de 78e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York voor een "politieke en wederzijds aanvaardbare" oplossing voor het Sahara-conflict, in lijn met het Handvest van de Verenigde Naties en de resoluties van de Veiligheidsraad.

Lees ook: Marokko-Algerije-Spanje: kroonprins Libië zou spanningen verminderen "als hij zou regeren"

Ook Sánchez’s pleidooi op 16 oktober tijdens de top in Tirana voor de oprichting van een Palestijnse staat werd door Algerije, grote supporters van de Palestijnen en Hamas, geprezen. Het is echter duidelijk dat de benoeming van een nieuwe ambassadeur in Madrid niet voldoende zal zijn om een einde te maken aan de bilaterale crisis met Spanje, vooral omdat Algerije sinds 8 juni 2022 zijn vriendschaps- en samenwerkingsovereenkomst met Spanje heeft opgeschort. Dit heeft de handel met Spanje sterk belemmerd en Spaanse bedrijven uitgesloten van openbare aanbestedingen in Algerije. Desondanks heeft Algerije zijn gascontract met Spanje behouden. Eind september bedroegen de Algerijnse gasimporten 42,4% van de totale Spaanse gasimporten. Dit, samen met de recente hervatting van vluchten tussen Barcelona en Oran door Vueling, en tussen Algiers en Palma de Mallorca door Air Algérie, zijn tekenen van verbeteringen in de bilaterale relaties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team