9 juni 2022 - 21:00 - Wereld
Algerije heeft eenzijdig beslist om het Verdrag over vriendschap, goed nabuurschap en samenwerking met Spanje, dat sedert 8 oktober 2002 in voege is, "met onmiddellijke ingang" op te zeggen. De reden voor dit besluit is de erkenning door Spanje van de Sahara als Marokkaans grondgebied.
"De Spaanse autoriteiten hebben een campagne gevoerd om hun standpunt ten aanzien van de Westelijke Sahara te verantwoorden, dat in strijd is met hun juridische, morele en politieke verplichtingen als bestuurlijke macht van het gebied, die voor het Koninkrijk Spanje gelden totdat de dekolonisatie van de Westelijke Sahara door de Verenigde Naties van kracht wordt verklaard", luidt de verklaring van het Bureau van de Algerijnse president.
Lees ook: Sahara: Marokko heeft Spanje onder druk gezet
Algerije heeft de wijziging van het Spaanse standpunt over de Sahara nog niet verteerd. "Dezelfde autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor een ongerechtvaardigde ommekeer sinds de aankondigingen van 18 maart 2022, waarin de huidige Spaanse regering zich ertoe verbond de door de bezettende macht bepleite illegale en onwettige formule van interne autonomie volledig te steunen, in een poging om met valse argumenten een koloniaal voldongen feit te bewerkstelligen", zo vervolgt men.
De houding van de Spaanse regering is in strijd met de internationale rechtsorde die haar de status van bestuurlijke macht verleent, met de inspanningen van de Verenigde Naties en van de nieuwe persoonlijke gezant van de secretaris-generaal, en draagt rechtstreeks bij tot de verslechtering van de situatie in de Westelijke Sahara en in de regio", leest men in de verklaring.
Lees ook: Algerije houdt opnieuw militaire oefeningen aan grens Marokko
Tegen deze achtergrond "heeft Algerije besloten het Verdrag van Vriendschap, Goed Nabuurschap en Samenwerking met het Koninkrijk Spanje, dat tot dusver het kader vormde voor de ontwikkeling van de betrekkingen tussen beide landen, met onmiddellijke ingang op te schorten".
Agent in Rabat geschorst na machtsmisbruik
Nieuwe toegangssysteem voor Marokkaanse treinstations
Toekomst Brahim Díaz bij Real Madrid onzeker
Marokko scoort toppositie in klimaatindex
National Geographic landt in Marrakech met exclusieve toeristen
Marokko probeert Frans voetbaltalent te strikken
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran