Zoeken

Sahara: Netanyahu provoceert Marokko opnieuw

31 mei 2024 - 20:00 - Wereld

©

Een interview met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, uitgezonden op een Franse televisiezender, heeft geleid tot grote verontwaardiging in Marokko. Netanyahu toonde in het programma een kaart van Marokko waarop de Sahara ontbrak, wat op sociale media tot felle kritiek leidde.

Netanyahu sprak op LCI over beschuldigingen van misdaden tegen de menselijkheid in de Gazastrook. Hij wendde het gesprek naar Iran, dat hij een bedreiging noemde voor zowel Israël als de Arabische wereld. Hierbij gebruikte hij een kaart waarop de Sahara niet bij Marokko hoorde.

Lees ook: Benjamin Netanyahu reageert op kaart van Marokko zonder Sahara (video)

Tijdens het tonen van deze onvolledige kaart verwees de Israëlische premier naar de vredesakkoorden die Israël heeft gesloten met verschillende Arabische landen. Hij zei: "Na Egypte en Jordanië hebben we vredesakkoorden getekend met Marokko, Bahrein en Soedan."

Lees ook: Benjamin Netanyahu vol lof over Koning Mohammed VI

Deze blunder veroorzaakte een storm van reacties in Marokko, waar velen hun woede uitten op sociale media. De vraag die wordt gesteld is hoeveel waarde Israël hecht aan de normalisatie met Marokko als Tel Aviv de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara niet eens erkent, wat juist de basis vormde voor het herstel van de diplomatieke betrekkingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team