Zoeken

Saïd Razzouki wil strafzaak afsplitsen van Marengo-proces

22 december 2021 - 11:20 - Wereld

©

De raadslieden van Saïd Razzouki hebben de rechtbank verzocht om zijn zaak af te splitsen van de zaak Marengo. Ze zeggen dat het bijna onmogelijk is om de zaak goed voor te bereiden.

Naast Ridouan Taghi wordt ook de 49-jarige Said Razzouki gezien als één van de hoofdverdachten in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Het OM beschouwt hem als de rechterhand van Taghi en beschuldigt hem van betrokkenheid bij verschillende moorden. Razzouki werd in februari 2020 in de Colombiaanse stad Medellín aangehouden en zit sinds begin december vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Lees ook: Saïd Razzouki uitgeleverd aan Nederland

De rechtbank is inmiddels al een half jaar bezig met de inhoudelijke behandeling van de zaak Marengo. Maandag was de eerste zitting in de zaak-Razzouki. De verdachte was niet aanwezig bij de zitting, maar heeft sinds kort twee nieuwe raadsmannen, die het zeer lijvige dossier moeten bestuderen. "Het gaat om een dossier van ongeveer 50.000 pagina’s. Als we nu non-stop zouden gaan lezen, zouden we 22 weken bezig zijn. Het is ondoenlijk om op dit moment in te springen in de huidige stand van het onderzoek", zegt advocaat Mark Dunsbergen geciteerd door het AD. Hij wijst eveneens op het feit dat er tienduizenden gekraakte PGP-berichten in het dossier zitten, die ook bestudeerd moeten worden.

Lees ook: Leger ingezet wegens ontsnappingsplannen Marengo-verdachten

Verder is het ook problematisch om in de EBI het dossier met hun cliënt Saïd Razzouki door te nemen, sinds er een ’laptopverbod’ wordt gehanteerd door de instelling. "Medio september 2022 zouden wij klaar kunnen zijn om de inhoudelijke behandeling te kunnen starten", zei Dunsbergen. Omdat dit waarschijnlijk ook een vertraging oplevert voor de andere zestien verdachten, stellen zij voor de zaak van Razzouki af te splitsen van het Marengo-proces.

Lees ook: Ridouan Taghi: "Liever dood dan namen noemen"

Maar het Openbaar Ministerie volgt deze redenering niet. Razzouki zou mee leiding hebben gegeven aan de criminele organisatie. Daardoor zijn er heel wat zaken die elkaar overlappen. Het OM denkt dat de advocaten in een periode van ’vijf tot zes maanden voorbereidingstijd’ het dossier voldoende kunnen voorbereiden. Daarnaast zou een afsplitsing ook betekenen dat kroongetuige Nabil B. in meerdere rechtszaken verhoord zou worden. "Je kunt niet naast elkaar lopende strafzaken hebben. Die verhoren zouden dan over en weer worden gevoegd in dossiers, wat weer leidt tot nieuwe onderzoekswensen. Dat vinden we onwenselijk," zegt de officier van justitie, die hoopt op begrip van de advocaten. "Wij hopen dat de verdediging zich gerealiseerd zal hebben dat zij bij het aanvaarden van deze zaak op een rijdende trein zijn gestapt." Dat Razzouki zich hevig heeft verzet tegen zijn uitlevering aan Nederland, heeft ook gezorgd voor vertraging, aldus het OM.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team