20 juni 2023 - 18:00 - Wereld
Salah Abdeslam en Mohamed Abrini werden beiden in België veroordeeld voor de aanslagen in Maelbeek en Zaventem in 2016. Afgeluisterde gesprekken in de gevangenis van Brugge werpen licht op de persoonlijkheden van de twee terreurverdachten.
Salah Abdeslam en Mohamed Abrini werden in 2016 in de streng beveiligde afdeling geplaatst van de gevangenis van Brugge. Al hun uitwisselingen in het Frans, Arabisch, Riffijns en soms in code, werden afgeluisterd en opgenomen door de politie. In een document van 81 pagina’s is een transcriptie gemaakt van de opnames van hun gesprekken, meldt Dernière Heure.
De uitwisselingen laten zien dat de twee verdachten, zelfs in de gevangenis, nog steeds heel gevaarlijk waren. De gesprekken onthullen ook de persoonlijkheid van elk van hen. Salah Abdeslam lijkt erg ijdel en gevoelig voor wat de mensen in Molenbeek van hem denken. Hij was ook enorm naïef door te denken dat hij een korte straf zou uitzitten en vertelde hij die niet in Marokko wilde uitzitten. In een gesprek met Mohamed Bakkali, een andere veroordeelde voor de aanslagen, vertelde hij ook over het verlies van een testament dat hij had geschreven, hij had schrik dat rechercheurs het zouden tegenkomen en zouden begrijpen dat hij een zelfmoordaanslag wilde plegen.
Mohamed Abrini vermoedt dat een van zijn neven de politie alles heeft verteld. Hij vertrouwde terrorist Mehdi Nemmouche ook toe dat zijn zus hem had verteld dat "veel mensen naar het huis kwamen om geld voor mij af te geven". De familie Abdeslam zou ook donaties hebben ontvangen "van individuen en niet van georganiseerde inzamelingen".
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Flinke blunder voor Hakim Ziyech (video)
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Verkrachting Franse advocate in Casablanca: zonen Marokkaanse elite verdacht
Marokko haalt oude taxi’s in van de weg
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran
Spanje weigert uitlevering gezochte crimineel aan Marokko
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview