21 februari 2022 - 21:21 - Wereld
Aya Laghzaoui heeft het haar levensmissie gemaakt om anderen te helpen en bouwt met haar stichting onder meer waterputten in verschillende landen. Toen een groot deel van de wereld met ingehouden adem de reddingsactie volgden van de 5-jarige Rayan die vastzat in een waterput in Marokko, begon zij met de bouw van een waterput in Nepal in zijn naam.
Met haar foundation Eyaa Cares, bouwt de Schiedamse Aya onder meer waterputten in Marokko. De reddingsoperatie van Rayan raakte haar en bracht haar aan het denken. "Het deed me heel veel. Het was alsof mijn broertje daar lag. Tegelijkertijd vroeg ik mezelf af of ik de waterputten veilig genoeg laat bouwen, zodat dit soort dingen in de toekomst niet meer gebeuren", zegt Aya op FunX.
Lees ook: Tarik Tissoudali "weet wat het is om weinig te hebben"
Aya vertelt dat het in Marokko niet zo eenvoudig is om een waterput te bouwen, waardoor het haar al snel duidelijk werd dat de reddingsactie ingewikkeld zou worden. "Ik weet hoe moeilijk het is om waterputten daar te bouwen. Er wordt heel diep gegraven om water te bereiken. Toen ik het nieuws las, dacht ik meteen dat de reddingsoperatie een moeilijke opgave zou zijn."
Het gebrek aan water is op sommige plekken schrijnend en de middelen zijn vaak schaars, daardoor gaat er volgens Aya minder aandacht naar veiligheid. "Er zijn in Marokko veel onbereikbare dorpjes waar mensen kilometers lopen om water te gaan halen vanwege schaarste. De waterputten die in zulke dorpen worden geplaatst, zijn vooral gericht op het zo snel mogelijk verkrijgen van water. Met de veiligheid wordt geen rekening gehouden. Dat is tot op zekere hoogte ook logisch, aangezien de mensen daar vooral denken aan overleven."
Lees ook: Nasrdin Dchar haalt op Insta uit naar Lil’ Kleine
De put die ze met haar stichting in naam van Rayan in Nepal heeft laten bouwen, heeft vooral als doel om verbondenheid en bewustzijn te creëren met betrekking tot de veiligheid van waterputten. "Bij de waterput is ook een afbeelding geplaatst waarop te zien is hoe iedereen met het jongetje meeleefde. Iedereen wilde het beste voor hem en dat is waar we naar moeten streven in de wereld, meer verbondenheid."
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan