Zoeken

Sebta en Melilla: Marokko zoekt steun bij Arabische landen

1 juni 2021 - 11:20 - Marokko

©

Marokko heeft de Arabische landen gevraagd om druk uit te oefenen op de Europese Unie (EU) in de kwestie rond de Spaanse enclaves Sebta en Melilla. Rabat wil de EU op andere gedachten brengen over hun steun aan Spanje in het territoriale geschil met Marokko over de twee Spaanse steden.

Nadat Marokko zich in december 2020 heeft verzekerd van de Amerikaanse steun in de Sahara-kwestie, kan het koninkrijk nu ook rekenen op de steun van Arabische landen bij het reclameren van de Spaanse steden Sebta en Melilla, die beiden op het Marokkaanse vasteland liggen.

Het Democratisch en Sociaal Forum in de Arabische wereld heeft zaterdag in een verklaring laten weten dat politieke partijen uit verschillende Arabische landen, waaronder Syrië, Egypte, Somalië, Palestina, Libanon, Jordanië en Bahrein, het EU-beleid afkeuren dat alleen op Spanje zou zijn gericht. De politieke partijen verwerpen de "scheiding van de twee steden van hun historische, culturele en sociale wortels".

"De migratiecrisis aan de grenzen van Sebta is geen oorzaak, maar eerder een gevolg van de ontvangst door Spanje van Brahim Ghali onder een valse identiteit", laat het Forum verder weten. Bovendien roept het overlegorgaan de EU op om zijn migratiebeleid in het Middellandse Zeegebied te herzien. Ze beschouwen het beleid als "koloniaal" en hekelen het feit dat de EU aan de ene kant het goederenvervoer tussen de EU en Marokko bevordert maar dat het vrije verkeer van personen wordt verworpen.

In Spanje is er veel kritiek op de koers die de regering van president Pedro Sanchez in de kwestie van de Spaanse enclaves heeft gekozen. Oud-politici, onder wie José Luis Rodríguez Zapatero, Felipe González, Alfonso Guerra, José Bono, Josep Piqué, Ana Palacios en José Manuel García-Margallo, vinden dat Spanje na de massale aankomst van migranten in Sebta van standpunt zou moeten veranderen. Ze benadrukken dat het belangrijk is om te voorkomen dat de banden tussen beide landen helemaal worden verbroken.

De diplomatieke spanningen tussen Marokko en Spanje zijn flink opgelopen door de ziekenhuisopname van Polisario-leider Brahim Ghali in een ziekenhuis in het Spaanse stadje Logroño. Op 1 juni moet Ghali zich via een videoverbinding voor een Spaanse rechter verantwoorden voor de beschuldigingen van marteling, genocide en mensenrechtenschendingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team