Zoeken

Marokkaan richtte ’koninkrijk’ op en gaf valse paspoorten aan migranten in Servië

4 april 2023 - 17:30 - Wereld

©

Een Marokkaanse smokkelaar richtte in Servië "een koninkrijk" op, een heuse nepstaat die zelfs valse paspoorten uitgaf aan illegale migranten die Europa wilden bereiken.

Mohammed Tetouani vertelt aan de Hongaarstalige nieuwswebsite Balkans, dat een smokkelnetwerk waaraan hij mee leiding gaf, zich in Servië zich razendsnel uitbreidde, tot ze op een punt kwamen waarop ze "een koninkrijk" vestigden in Vojvodina. De Marokkaan zette zijn eigen "haraba", of smokkelkamp op in de buurt van Horgos aan de grens met Hongarije. In november 2022 werd dit kamp door de Servische politie ontmanteld na een urenlange schietpartij tussen rivaliserende migrantenbendes. In totaal verbleven er 600 migranten. De smokkelaars werden gearresteerd.

Lees ook: Hongaarse politie wil Marokkanen met geweld "christenen"

Het netwerk van de uit Tetouan afkomstige Marokkaan stond bekend als het "Koninkrijk van Horgos" en heeft langer dan twee jaar bestaan. De haraba diende als tijdelijk toevluchtsoord voor duizenden migranten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, die de grens tussen Hongarije en Servië wilden oversteken. Het zogenaamde "Koninkrijk van Horgos" was maar "een paar stappen" verwijderd van die grens.

"Ik hoorde over de haraba. Ze zeiden dat het een goede plek was om te verblijven, maar toen ik er aankwam zag ik dat het niet klopte, het leek wel een jungle", zegt de Syrische migrant Magbul aan de televisiezender N1 van Belgrado. Hij vertelt dat migranten tot 3000 euro betaalden om een paar dagen in de haraba te verblijven. Volgens zijn getuigenis verstrekte de "nepstaat ook valse paspoorten" aan migranten. Andere smokkelnetwerken deden dit ook.

Lees ook: Mocro Maffia-kopstuk opgepakt in Servië

De Marokkaan en de andere smokkelaars handelden niet alleen. "De bazen hadden ondergeschikten", meestal jongeren van 18 tot 20 jaar, die als arbeiders de officiële kampen mochten betreden, vertelt een Syrische migrant aan de makers van de documentaire over deze smokkelnetwerken. "Ja, ze werkten daar samen met andere mensen, ambtenaren of anderen. Overal. In Servië hebben ze overal mensen," zegt een migrant die anoniem wil blijven. Volgens hem hadden de "bazen" mogelijk contact met de Hongaarse politie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team