Zoeken

Smara verdrinkt in stortregens (video)

21 augustus 2024 - 15:30 - Marokko

©

De stad Smara in het zuiden van Marokko werd begin deze week zwaar getroffen door hevige regenval. In één nacht veranderden straten in rivieren, waardoor de stad in een noodsituatie terechtkwam.

De regen, die urenlang aanhield, overbelastte de riolering. Veel wijken kwamen onder water te staan. Op sociale media verschenen beelden van meegesleurde auto’s en ondergelopen huizen. Het centrum van Smara was volledig afgesloten.

Lees ook: Zware overstromingen in Chefchaouen (video)

De hulpdiensten probeerden de situatie onder controle te krijgen, maar hadden moeite met de enorme watermassa’s. Veel mensen zaten vast in hun huizen. Brandweer en politie deden hun best om iedereen te helpen.

De materiële schade is enorm: honderden huizen zijn getroffen, winkels zijn vernield en wegen zijn gedeeltelijk weggespoeld. De eerste schattingen wijzen op grote economische verliezen voor deze stad in de Sahara, waar veel gezinnen al in armoede leven.

Lees ook: Overstromingen in Tanger: chaos na zware regenval (video)

Deze dramatische nacht in Smara onderstreept opnieuw de kwetsbaarheid van Marokkaanse steden voor extreem weer. Terwijl extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen, blijkt de lokale infrastructuur niet in staat om dergelijke crises het hoofd te bieden. Deskundigen waarschuwen al jaren dat klimaatverandering dit soort gebeurtenissen frequenter en intenser zal maken, en Smara heeft nu de prijs betaald.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team