4 januari 2023 - 22:00 - Economie
Marokko wil de productiecapaciteit van voertuigen verhogen van 700.000 tot 2 miljoen per jaar tegen 2030. Een engagement dat Spanje angst inboezemt.
"Over drie jaar hebben we een productiecapaciteit van een miljoen auto’s per jaar en het doel is om in 2030 zelfs 1,5 of 2 miljoen auto’s per jaar te bereiken", aldus Ryad Mezzour, Marokkaanse minister van Industrie en Handel, in een video op het sociale media account van het ministerie. In dezelfde video vertelt de minister dat de auto-industrie in Marokko een integratiepercentage van 69% heeft. In de komende jaren moet dit percentage naar 80% stijgen, om van Marokko het "meest concurrerende" industriële platform voor de automobielsector ter wereld te maken.
Lees ook: Marokko: uitvoer auto’s bereikt 100 miljard dirham
De verklaringen van de Marokkaanse minister volgen op de aankondiging van de autofabrikant Stellantis afgelopen november, om 300 miljoen euro te investeren om de productiecapaciteit van zijn fabriek in Kenitra te verdubbelen tot 450.000 voertuigen per jaar, tegenover 200.000 sinds 2015, het jaar waarin de fabriek in bedrijf werd genomen.
Lees ook: Chinese elektrische auto XEV in Marokko geproduceerd
Volgens bijgewerkte gegevens van het Marokkaanse ministerie van Industrie en Handel, bereikte de export van auto’s uit Marokko tussen januari en augustus van het afgelopen jaar 66,7 miljard dirham, een stijging van 29% ten opzichte van vorig jaar.
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren