Zoeken

Spaanse burgemeester onder vuur na anti-Marokkaanse uitspraken

23 augustus 2024 - 14:40 - Wereld

©

Burgemeester Xavier García Albiol van Badalona in Spanje ligt onder vuur na ’extreem racistische’ uitspraken over Marokkaanse migranten. In een bericht op X beschreef hij hen als criminelen, wat leidde tot felle kritiek van presentator Risto Mejide in het programma ’Todo Es Mentira’.

Toen Mejide de burgemeester vroeg of hij spijt had van zijn uitspraken, antwoordde Xavier García Albiol ontkennend. Hij bleef volhouden dat Marokkanen criminelen zijn, gebaseerd op hun nationaliteit en kleding. Op de vraag hoe hij een Marokkaan herkent, antwoordde hij: "Aan de taal (Arabisch). In Badalona heb ik een grote Marokkaanse gemeenschap. Ik kan talen onderscheiden, ook al begrijp ik ze niet."

Lees ook: Racistische uitspraken over Marokkanen: burgemeester Den Bosch gaat vrijuit

Albiol verdedigde zijn bericht door te stellen dat het slechts een beschrijving was van de "realiteit" van immigratie in Spanje. Mejide verwierp dit als "vooroordelen" en benadrukte dat je Marokkanen in Spanje niet zomaar op basis van hun uiterlijk kunt veroordelen. De burgemeester bleef echter bij zijn standpunt en pleitte voor meer toezicht op migranten.

De presentator bekritiseerde Xavier García Albiol scherp voor het koppelen van criminaliteit aan immigratie en noemde zijn tweet "extreem racistisch". Hij adviseerde de burgemeester om de tweet te verwijderen en zijn excuses aan te bieden.

Lees ook: Racistische "stoplicht-opmerking" over Lamine Yamal leidt tot boycot en ontslag

De tweet van Albiol beschreef een groep Marokkaanse mannen die in Barcelona aankwamen en volgens hem "bijna zeker" voor problemen zouden zorgen, zoals in Frankrijk. Deze uitspraken hebben geleid tot een verhit debat over racisme en xenofobie in Spanje.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team