14 februari 2021 - 09:20 - Wereld
Spanje verkeert nog altijd in een lastige spagaat als het aankomt op de Sahara-kwestie. Veel politici en een groot deel van de Spaanse bevolking steunt nog altijd de Polisario waardoor hoge functionarissen die hun steun geven aan het standpunt van de Verenigde Naties in verlegenheid worden gebracht.
De Spaanse regering aarzelt om zijn steun te geven aan de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, en is nog altijd niet gelukkig met de wijziging van de status quo die er decennia lang bestond in de regio, meldt het tijdschrift BAB. Ook zou Spanje weinig keuze hebben aangezien er een Amerikaanse basis is gevestigd in het zuidwesten van Andalusië en Marokko een nieuwe wetgeving heeft aangenomen voor de afbakening van zijn zeegrenzen. Om deze redenen wil het land zowel met Marokko als de Verenigde Staten in gesprek blijven en kan het zich geen diplomatieke crises veroorloven.
Volgens BAB is er verdeeldheid binnen de socialistische regering van Pedro Sanchez over de Sahara-kwestie. De socialistische partij van premier Sanchez pleit voor autonomie, waar ook in de Verenigde Naties veel steun voor is, terwijl zijn coalitiegenoot Podemos, onder leiding van vicepremier Pablo Iglesias, de Polisario steunt. De uitspraken van Iglesias hebben in het afgelopen jaar meerdere malen voor spanningen tussen Marokko en Spanje gezorgd.
Spanje zou zich schamen voor de mate waarin het land afhankelijk is van Marokko. Het gaat hier vooral om de problemen met migratie en veiligheid, zaken die voor heel Europa belangrijk zijn, en de onenigheid over viswateren. Hoewel de Europese Unie zich nog niet achter het Amerikaanse erkenningsbesluit heeft geschaard, is de EU niet bereid om de overeenkomsten met Marokko hiervoor op het spel te zetten. Spanje speelt het spel harder dan de unie, waar het land onderdeel van is.
Het tijdschrift wijst er ook op dat Spanje de Catalaanse roep voor onafhankelijkheid heeft gesmoord, terwijl het wel bereid is om een handje vol separatisten van de Polisario te steunen. BAB roept de Spaanse regering en de Europese Unie op om te werken aan een nieuwe relatie met Marokko.
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan