28 augustus 2021 - 15:00 - Wereld
Op verzoek van het Comité van ministers, het besluitvormingsorgaan van de Raad van Europa, zullen Sebta en Melilla een besluit moeten nemen met betrekking tot de erkenning van het Arabisch en het Darija, twee talen die in de enclaves op grote schaal worden gesproken. Spanje heeft een deadline gekregen om dit te verduidelijken.
Spanje moet tegen 1 augustus 2023 een verslag indienen over de naleving van het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden, waarin ook de situatie van het Darija en het Arabisch in de enclaves Sebta en Melilla verduidelijkt moet worden. Het Comité van ministers was de initiatiefnemer van dit verzoek. Het statutaire besluitvormingsorgaan van de Raad van Europa bekritiseert de achterstand die de twee enclaves hebben opgelopen op het vlak van de erkenning en de bescherming van historische talen en minderheidstalen.
Lees ook: Marokko: onvrede over trage invoering Tamazight als officiële taal
Het is niet de eerste keer dat de Raad van ministers dit verzoek formuleert. In 2008 heeft het besluitvormingsorgaan van de Raad van Europa aan Spanje gevraagd om actie te ondernemen en maatregelen te treffen om het Amazigh, Arabisch en Darija, in de twee enclaves te beschermen. Maar daar is na 10 jaar nog steeds geen reactie op gekomen.
Lees ook: Marokko: oproep om brug te slaan tussen Arabisch en Darija
De positie van Madrid heeft de Raad van ministers niet ontmoedigd, het orgaan is in 2019 op de kwestie teruggekomen. Zij verklaarde dat "de vraag naar de bescherming van het Arabisch en Darija krachtens het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden nog steeds open staat, aangezien het een taal is die van oudsher in Noord-Afrika wordt gesproken en het vrij duidelijk lijkt dat deze taal van oudsher aanwezig is" in Sebta en Melilla. Uit in 2014 gepubliceerde gegevens van het Instituut voor Studies in Sebta (IEC) blijkt dat 62,9% van de inwoners van Sebta van "Arabisch-islamitische" afkomst zijn en "Sebti Arabisch of Darija" spreken.
Marokkaanse stadions op tijd klaar voor Afrika Cup 2025?
Controverse na sloop café in Fez
Marokko vraagt Europa om Marokkanen niet te vernederen bij visumaanvragen
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Zonen Marokkaanse elite vast voor verkrachting Franse advocate
Marokkaans parlementslid betrapt met drugs voor broer in gevangenis
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran