7 juni 2021 - 19:40 - Wereld
De soevereiniteit van Spanje wordt bedreigd door de aanspraak van Marokko op de enclaves Sebta en Melilla, aldus een rapport van het Spaanse leger en het Spaanse ministerie van Defensie, waarin wordt opgeroepen tot versterking van de communicatievoorzieningen en controles in deze gebieden.
"Slechte communicatie op dit vlak brengt de soevereiniteit van deze gebieden in gevaar," waarschuwt het rapport dat is opgesteld door het Directoraat-generaal Informatiesystemen, Telecommunicatie en Technische Bijstand van het leger, waartoe Vozpópuli toegang had. De organisatie dringt aan op de dringende installatie van drie zendmasten voor communicatie in de Straat van Gibraltar, met name bij de rots van Al Hoceima, Vélez de la Gomera en het eiland Isabella, ten einde de territoriale integriteit van Spanje te beschermen.
Deze actie is "noodzakelijk" omdat het moeilijk is de dekking van het gebied te "controleren" en een "goede communicatie" in de regio te waarborgen, aldus het document, waarin de nadruk wordt gelegd op de urgentie van de installatie van deze masten om "problemen met de controle van het grondgebied" te voorkomen. De drie antennes, waarvoor een openbare aanbesteding is uitgeschreven voor een totaalbedrag van 130.000 euro, moeten minstens negen meter hoog zijn en uitgerust zijn met automatische en handmatige hefmechanismen. Zij moeten ook een minimumgewicht van 150 kilo kunnen dragen en bestand zijn tegen sterke windstoten en extreme temperaturen.
De overeenkomst werd ondertekend op 26 mei, te midden van een diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje, veroorzaakt door de ontvangst van Polisario-leider Brahim Ghali in Spanje, waar nog een migratiecrisis bijkwam na de massale binnenkomst van migranten in Sebta. Deze laatste crisis heeft Spanje gedwongen de politie en de burgerwacht te versterken aan de grenzen van de autonome stad, waar een voortdurende aanwezigheid wordt gehandhaafd.
De Marokkaanse bedreigingen op deze grondgebieden gaan terug tot de zomer van 2002, toen een groep soldaten van het koninkrijk het eiland Perejil (Eiland Laila) innam en de Marokkaanse vlag hees. Door een Spaans militair ingrijpen werden deze troepen uiteindelijk verdreven en bleven zij op het eiland om herbezetting te voorkomen.
Doden bij crash vliegtuig Marokkaanse luchtmacht
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk