15 juli 2022 - 21:00 - Wereld
Spanje heeft in de komende drie decennia een grote instroom nodig van migranten met stabiele banen, om zijn pensioenstelsel in stand te kunnen houden. Het land kampt met voortdurende vergrijzing, lage geboortecijfers en veel mensen die met pensioen gaan.
De regering van Pedro Sanchez heeft berekend dat Spanje tot 2050 minstens 200.000 migranten per jaar moet opnemen om zijn pensioenstelsel te versterken. De Onafhankelijke Autoriteit voor Fiscale Verantwoordelijkheid (AIREF) voorspelt zelfs een nood aan 330.000 migranten per jaar. In 2007, een jaar voor het uitbreken van de financiële crisis, nam Spanje bijna 730.000 migranten op, met name Marokkanen, Latijns-Amerikanen en Roemenen, meldt La Informacion.
Lees ook: Europa heeft 50 miljoen migranten nodig
In de voorgaande jaren heeft Spanje honderdduizenden migranten onthaald die bijdragen tot de verjonging van de bevolking, de economische groei en de bevordering en omvorming van de arbeidsmarkt. Met de crisis daalde de instroom van migranten aanzienlijk, om vervolgens vanaf 2016 weer te stijgen en in 2019 een recordniveau te bereiken. Tijdens de coronacrisis daalde de instroom van migranten opnieuw.
Volgens de prognoses van de AIREF, die vier jaar lang werd voorgezeten door huidig minister José María Escrivá van Integratie, Sociale Zekerheid en Migratie, zal Spanje in 2050 een bevolking hebben van 54 miljoen mensen, waarvan 18% buitenlander tegen 11% nu. Om de pensioenen te redden, die 14,2% van het bruto binnenlands product vertegenwoordigen, moet Spanje de komst van migranten uit Marokko, Venezuela, Colombia, Peru en Ecuador bevorderen en aanmoedigen.
Lees ook: Nederland verzet zich tegen komst Marokkaanse arbeidsmigranten
Het aantal buitenlandse werknemers is in 20 jaar met 1,4 miljoen gestegen, van één miljoen in 2002 tot 2,4 miljoen nu. Dat vertegenwoordigt volgens het Spaanse instituut voor de statistiek INE een gemiddelde van 70.000 per jaar. Als de arbeidsmarkt niet dynamisch blijft, zullen de pensioenuitgaven bovendien met 1,2 procentpunt stijgen tot 15,4% van het bruto binnenlands product in 2050. Om deze doelstellingen te bereiken zal er ook een grondige hervorming nodig zijn van de arbeidsmarkt.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan