Zoeken

Spanje en Marokko botsen over onderzeese schat

18 juli 2024 - 19:40 - Marokko

©

Diep onder de oceaan, op zo’n 4000 meter diepte, ligt de onderzeese berg Tropic, een schatkamer vol waardevolle materialen die essentieel zijn voor de productie van groene energie. Spanje en Marokko claimen beide de eigendom van deze berg, wat leidt tot een verhitte strijd.

Tropic is een inactieve vulkaan die al 120 miljoen jaar bestaat en deel uitmaakt van een bergketen die bekendstaat als de "Canarische grootmoeders". De berg herbergt een enorme hoeveelheid tellurium, een mineraal dat wordt gebruikt in zonnepanelen. De telluriumvoorraad op Tropic is maar liefst 6000 keer groter dan de bekende reserves in Australië, Roemenië, de Verenigde Staten en Mexico samen.

Lees ook: Territoriale wateren: Marokko ziet af van unilaterale acties

Naast tellurium bevat Tropic ook kobalt, een belangrijk materiaal voor batterijen in elektrische auto’s. De kobaltvoorraden op deze vulkaan zijn 414 keer groter dan de totale hoeveelheid die wereldwijd beschikbaar is. Ook zeldzame aardmetalen, onmisbaar voor de productie van grote magneten in windturbines, zijn in overvloed aanwezig.

Lees ook: Olie-exploratie in Tarfaya schadelijk voor nieuwe betrekkingen met Spanje?

Andere waardevolle materialen zoals lood, barium, vanadium en nikkel, die allemaal nodig zijn voor de ontwikkeling van groene energie, zijn ook te vinden op Tropic. De berg ligt buiten het Spaanse continentaal plat en de Marokkaanse wateren. In 2014 verzocht Spanje de VN om zijn maritieme grenzen uit te breiden tot 350 mijl, maar dit verzoek is nog in behandeling. Marokko heeft ondertussen eenzijdig zijn continentaal plat uitgebreid, inclusief de wateren van de Sahara en een deel van de Spaanse wateren waar de Tropic-berg zich bevindt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team