22 maart 2022 - 19:00 - Wereld
De Spaanse regering is van mening dat Algerije, als derde gasleverancier van Europa en belangrijkste leverancier van Spanje en Italië, het zich niet kan veroorloven zijn gasexport stop te zetten en zo de kans te missen om zijn strategische positie te verbeteren die de oorlog in Oekraïne zal bieden.
Algerije is de derde gasleverancier in Europa met een exportaandeel van 83%, waarvan 65% naar Spanje en Italië in 2021. Bovendien is 90% van het BBP van het land afhankelijk van de energiesector. Om deze redenen is de Spaanse inlichtingendienst ervan overtuigd dat Algerije zijn gasexport naar Spanje niet kan stopzetten, aangezien de sluiting van Medgaz zou leiden tot een aanzienlijk "winstverlies" dat het land niet zou kunnen terugverdienen, zelfs niet indien het de capaciteit van Transmed, de pijpleiding tussen Algerije en Italië, zou verhogen.
Lees ook: Algerije wil gaslevering aan Spanje stopzetten
Volgens La Moncloa kan de verandering van de Spaanse positie in de Sahara, die vrijdag officieel werd aangekondigd, van Spanje de belangrijkste "draaischijf" maken voor de gasvoorziening en, op termijn, voor het beheer van groene waterstof in Europa. Het besluit, dat door de Spaanse regering wordt toegejuicht, zou Marokko ertoe kunnen aanzetten zijn aanspraken op Sebta, Melilla en de Spaanse eilanden op te geven. Ook zouden de landgrenzen met de twee autonome steden kunnen worden heropend, zouden de zee- en luchtverbindingen kunnen worden hervat en zou de samenwerking op het gebied van migratie kunnen worden versterkt.
Lees ook: Algerijnse reactie op nieuw standpunt Spanje over Sahara
Het Polisario van zijn kant veroordeelde zondag de wijziging van het standpunt van Spanje en zei dat het was gezwicht voor de "druk" en "chantage" van Marokko, eraan toevoegend dat het besluit niets veranderde aan de juridische status van de Sahara, die volgens het internationaal recht een "niet-autonoom gebied" blijft.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan