Zoeken

Spanje sluit consulaat in Nador na reeks klachten

23 juni 2024 - 12:10 - Marokko

©

Het Consulaat-Generaal van Spanje in Nador heeft zijn deuren gesloten als reactie op aanhoudende beschuldigingen van ongerechtvaardigde weigeringen van Schengenvisa aan Marokkaanse burgers. Dit werd officieel bevestigd door het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken na talrijke klachten over de kwestie.

In december had een lokale vereniging in Nador de herhaalde schendingen van de rechten van visumaanvragers aan de kaak gesteld. Er werd beweerd dat het consulaat visa-aanvragen van Marokkaanse burgers afwees zonder geldige redenen te verstrekken, zelfs als alle benodigde documenten correct waren ingediend. Als reactie hierop stuurde het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een onderzoekscommissie naar het consulaat om getuigenissen en bewijzen te verzamelen. Dit onderzoek toonde het bestaan aan van een "visummaffia", met betrokkenheid van consulaatmedewerkers, lokale verenigingen en diverse invloedrijke figuren.

Lees ook: Visumfraude zet Spaans consulaat in Tanger in rep en roer

Veel Marokkaanse burgers meldden soortgelijke ervaringen, waarbij hun visumaanvragen systematisch werden afgewezen zonder uitleg, ondanks dat zij alle vereiste documenten hadden aangeleverd. Sommigen noemden deze afwijzingen racistisch en onverantwoord en gaven aan dat ze zich gingen richten tot andere Schengenlanden.

Lees ook: Marokko verwerpt benoeming wereld-Marokkaan op Spaans consulaat in Tetouan

Een apart onderzoek door de Marokkaanse autoriteiten onthulde dat vier medewerkers van het consulaat betrokken waren bij een netwerk dat valse documenten gebruikte om visa te verkrijgen. Deze onthullingen versnelden de beslissing van het Spaanse ministerie, onder leiding van José Manuel Albares, om het Consulaat-Generaal in Nador te sluiten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team