Zoeken

Spanje stuurt dader aanslag Barcelona terug naar Marokko

3 oktober 2024 - 07:00 - Wereld

©

De Spaanse autoriteiten hebben Saïd Ben Iazza, een van de drie jihadisten die veroordeeld waren voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils op 17 augustus 2017, uitgezet naar Marokko.

Spaanse media bevestigen de uitzetting en melden dat Ben Iazza zes maanden geleden al werd uitgezet. Dit gebeurde nadat de Nationale Rechtbank toestemming had gegeven op verzoek van de nationale politie, die in april 2023 om uitzetting van de jihadist had gevraagd vanwege zijn vermeende betrokkenheid "bij activiteiten die de nationale veiligheid in gevaar brengen".

Lees ook: Marokkanen veroordeeld voor bomaanslagen Barcelona

Ben Iazza kwam in september 2021 vrij nadat hij de helft van zijn achtjarige gevangenisstraf had uitgezeten. Hij was door de Nationale Rechtbank veroordeeld voor samenwerking met de jihadistische cel die verantwoordelijk was voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Eind 2023 werd zijn straf door het Hooggerechtshof teruggebracht tot 18 maanden. Het Hof oordeelde dat de Marokkaan onvoorzichtig had gehandeld door zijn bestelwagen uit te lenen voor het vervoer van explosieven.

Lees ook: Aanslag Cambrils: dit zijn de vijf Marokkaanse aanslagplegers

Drie leden van de jihadistische cel werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 8 tot 53 jaar. Mohamed Houli kreeg 53 jaar, Driss Oukabir 46 jaar en Ben Iazza 8 jaar. Ben Iazza heeft altijd ontkend dat hij met de terroristen heeft samengewerkt. Het Hof van Beroep verminderde de straffen van Houli en Oukabir met 10 jaar tot respectievelijk 43 en 36 jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team