4 juni 2021 - 12:00 - Wereld
Spanje heeft geweigerd een verblijfsvisum af te geven aan Ayoub, een tweejarig Marokkaans jongetje met een zeldzame ziekte. Zijn familie heeft geen andere keuze dan een gerechtelijke toestemming aan te vragen, een proces dat naar verwachting ruim drie jaar in beslag zal nemen.
Ondanks medische rapporten die de ernst van de ziekte van Ayoub aantonen, hebben de Spaanse autoriteiten geen visum verleend aan de kleine Ayoub uit Nador, die aan een zeldzame ziekte lijdt die hem reeds een nier heeft gekost en misvormingen veroorzaakt ter hoogte van zijn handen en in zijn spijsverteringsstelsel, meldt La Opinión de Málaga.
"Hij werd paars geboren, met een gezwollen buik, de dokters besloten hem met spoed naar Melilla te brengen voor een operatie," zegt zijn moeder, de 39-jarige Bouchra Harrachi. Ze vertelt dat de situatie van haar zoon daarna verslechterde, waardoor hij naar het Moeder en Kind Ziekenhuis in Malaga moest worden overgebracht. "In deze twee jaar heeft hij blaas- en dikke darm-operaties ondergaan en wacht hij op een andere operatie aan het spijsverteringsstelsel en een niertransplantatie. Maar eerst moet hij tien kilo aankomen." Bouchra legt uit dat haar zoon moeite heeft met eten vanwege de schade aan zijn gehemelte.
Ayoub’s moeder heeft besloten tijdelijk naar Malaga te verhuizen in verband met de behandeling van haar zoon. Volgens de Spaanse wet heeft zij recht op een visum op humanitaire gronden. Maar het Immigratiebureau in Malaga heeft haar aanvraag afgewezen en gezegd dat het door het Spaanse consulaat in Nador verleende visum voor "een andere reden" was. De advocaat Antonio Villena diende een verzoek in tot herziening van de visumaanvraag, maar die aanvraag werd eveneens afgewezen. Voor de advocaat is deze beslissing onbegrijpelijk. "Het geval van Ayoub voldoet aan alle voorwaarden die de verordeningen stellen voor het verkrijgen van een visum op humanitaire gronden. Sterker nog, de medische rapporten van het ziekenhuis in Melilla en de artsen van de kraamkliniek in Malaga bevestigen dat zijn leven in gevaar is als hij naar Marokko terugkeert", zegt hij.
Zonder papieren en genoodzaakt om in Spanje te blijven om haar zoon naar de wekelijkse consultaties in Malaga te brengen, heeft de moeder van Ayoub geen andere keuze dan de zaak voor te leggen aan de administratieve rechter die de afgifte van het visum zou kunnen bevelen, maar dit neemt tijd in beslag. "De rechter zal natuurlijk akkoord gaan, maar het zal drie jaar duren," klaagt Antonio Villena. Intussen worden Bouchra en haar zoon opgevangen door de buurtvereniging Lagunillas. Ter ondersteuning van Ayoub tekende de kunstenaar Bogart maandag een graffiti op het hoofdkantoor van de vereniging.
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan