Zoeken

Stortregens in Marokko: "Geen weermanipulatie"

10 september 2024 - 18:50 - Marokko

©

De zware regenval die afgelopen weekend in Marokko leidde tot overstromingen in verschillende regio’s en provincies, is niet kunstmatig veroorzaakt. Dat hebben Marokkaanse experts bevestigd.

De stortregens met harde wind die van vrijdag tot zondag over verschillende Marokkaanse regio’s trokken, waren al aangekondigd in een oranje weerwaarschuwing van de Marokkaanse weerdienst (DGM) op woensdag. Deze regenval is niet het gevolg van ’cloud seeding’ of andere vormen van weermanipulatie, stellen de Marokkaanse experts.

Lees ook: Marokko: code rood-waarschuwing voor hevig noodweer

"Sinds vrijdag ondervinden de zuidelijke en zuidoostelijke regio’s van het land, evenals de Atlas-regio’s, een sterke invloed van een zeer onstabiele tropische luchtmassa, veroorzaakt door de uitzonderlijke situatie van het Tropisch Front (FIT) in onze zuidelijke regio’s", legt Houssein Youabed, communicatieverantwoordelijke bij de DGM, uit aan Hespress.

Lees ook: Noodweer Marokko: 11 doden en 9 vermisten

Deze stortbuien troffen ook de zuidoostelijke regio’s van het koninkrijk, zoals Ouarzazate, waar "meer dan 47 mm regen viel in minder dan drie uur op vrijdag, en aanzienlijke neerslag in 24 uur, van zes uur ’s ochtends zaterdag tot zes uur ’s ochtends zondag". Ook Errachidia, Marrakech, Midelt en Nouaceur werden getroffen door de hevige regenval.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team