Zoeken

Strijd Marokko-Europa voor binationals verhevigt

6 oktober 2024 - 13:00 - Sport

©

Marokko blijft succesvol in het overtuigen van jonge, getalenteerde voetballers met Marokkaanse roots om voor de Atlas Leeuwen te kiezen. Landen als Noorwegen, Frankrijk en Spanje zien zo steeds vaker potentiële spelers naar Marokko vertrekken.

De nieuwste aanwinst voor Marokko is Osame Sahraoui. Hij zei onlangs Noorwegen vaarwel om voor Marokko uit te komen. Na één interland voor Noorwegen, weigerde hij een oproep van de Noorse bondscoach Ståle Solbakken, die hem graag wilde opstellen in een wedstrijd tegen Schotland in de Nations League.

Lees ook: Binationals kiezen massaal voor Marokko, waarom?

Walid Regragui, bondscoach van Marokko, heeft Osame Sahraoui opgeroepen voor de wedstrijden tegen de Centraal-Afrikaanse Republiek in oktober, in het kader van de kwalificatie voor de Afrika Cup 2025 in Marokko. De 23-jarige Sahraoui is een veelzijdige speler die zowel als vleugelspeler als aanvallende middenvelder uit de voeten kan. Hij zou een waardevolle aanwinst kunnen zijn voor Marokko, dat graag goed wil presteren in de kwalificatie en de Afrika Cup thuis wil winnen.

Osame Sahraoui is niet de eerste die deze keuze maakt. Eerder kozen onder andere Couhaib Driouech, Adnan El Boujjoufi, Ilyes Bennane en Brahim Diaz al voor Marokko. Zij hadden ook voor Nederland, België of Spanje kunnen spelen.

Lees ook: Osame Sahraoui kiest definitief voor Marokko, Noorwegen teleurgesteld

Momenteel probeert Marokko ook Ayyoub Bouaddi, de jongste speler ooit in de Franse profcompetitie, over te halen. Bouaddi is opgeroepen voor Frankrijk Onder 20, maar de Marokkaanse voetbalbond (FRMF) doet er alles aan om hem voor Marokko te winnen. Beide landen zien veel potentieel in de jonge ster van Lille OSC. "Hij heeft al zijn potentieel en talent laten zien. We weten waartoe hij in staat is. Het is een jongen met een goed stel hersens. Hij heeft het talent om op dit niveau te spelen. Hij moet het nu waarmaken, maar ik denk dat we ons daarover geen zorgen hoeven te maken", zei zijn trainer Bruno Génésio na de wedstrijd Lille-Real Madrid.

De successen van het Marokkaans elftal onder leiding van Walid Regragui, waaronder de historische prestatie op het WK in Qatar, spelen een belangrijke rol in de keuze van deze spelers. "Wat mij aansprak, is dat hij Noorwegen weigerde om voor Marokko te spelen. Tegenwoordig wil iedereen voor het Marokkaans elftal spelen, in tegenstelling tot vroeger, toen we veel moeite moesten doen om spelers te overtuigen", zei Regragui over de keuze van Sahraoui.

Lees ook: Spanje ziet voetbaltalenten naar Marokko vertrekken

Er zijn nog andere factoren die meespelen. In een interview met de Belgische omroep RTBF zei Khalid Zinbi, een Belgisch-Marokkaanse scout voor de Belgische jeugdteams, dat spelers met een Marokkaanse achtergrond vaak worden onderschat omdat ze "kleiner, slanker en technischer" zijn en "een minder imposant fysiek" hebben. Dat soort spelers heeft niet de voorkeur van veel trainers. "Veel spelers denken dat er sprake is van ’voetbalxenofobie’ bij dit soort selecties. Dus zodra ze een uitweg zien, de mogelijkheid om een ander land te vertegenwoordigen, maken ze die keuze", aldus Zinbi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team