Zoeken

Het succesverhaal van topadvocaat Mounia Benabdallah

6 juli 2021 - 12:00 - Wereld

©

De Marokkaans-Nederlandse advocate Mounia Benabdallah, schopte het van Osdorp naar partner bij advocatenkantoor Baker McKenzie in New York.

De 36-jarige Mounia Benabdallah heeft niet het gevoel dat de weg naar succes zeer hobbelig was. Ze had een "gelukkige jeugd" in Osdorp waar ze opgroeide in een hechte Marokkaans-Nederlandse familie. De naarste gebeurtenis uit haar jeugd is het overlijden van haar vader bij een auto-ongeluk toen ze zes jaar oud was. Haar moeder kwam er opeens alleen voor te staan. "Ze was 25 jaar, met twee kleine kinderen en een derde op komst en ze sprak geen goed Nederlands."

Benabdallah vertelt dat haar vader "geen typische gastarbeider was die in de fabriek kwam werken. Hij kwam uit Agadir en wilde ondernemen. Hij werd een echte Amsterdammer en runde daar een restaurant en allerlei andere bedrijven." Haar moeder steunt haar door dik en dun en is nog steeds de grootste inspiratie voor Mounia. "Ze heeft altijd heel hard voor ons gewerkt. Ze begon als begeleider in het gehandicaptenvervoer. Daarna volgde ze een opleiding sociaal-pedagogisch werk. Ze werkt nu bij de Amsterdamse zorginstelling Cordaan, waar ze bemiddelt tussen migrantengezinnen met een gehandicapt kind en de organisatie. Deze mensen maken soms geen gebruik van het zorgaanbod, bijvoorbeeld omdat ze wantrouwig zijn, mijn moeder probeert een brug te slaan tussen die twee werelden", zegt ze aan NRC.

Mounia begon zelf ook al op heel jonge leeftijd met het helpen van oudere migranten. Zo schreef ze voor hen bijvoorbeeld brieven naar instanties. "Ze zeiden: je moet advocaat worden. Ik was eager – een beetje een nerd ook. Ik was altijd op zoek naar iets waarmee je je kon onderscheiden." Ze behaalde op de Vrije Universiteit cum laude haar bachelor rechten en volgde daarna een master fiscaal recht. Ze viel op tijdens een presentatie van studenten bij advocatenkantoor Baker McKenzie en kon daar op 22-jarige leeftijd aan de slag. "Sommige vrienden zeiden: daar kom je met jouw achtergrond echt niet binnen. Ik dacht: oh, is dat zo? Dat was voor mij echt een trigger."

Vooral de internationale oriëntatie van Baker McKenzie, van oorsprong een Amerikaanse firma, was motiverend voor Mounia Benabdallah. En omdat Baker zich inzet voor een inclusieve werkomgeving, voelde ze zich daar dan ook meteen thuis. Op haar 31ste werd Mounia partner bij Baker McKenzie. Ze is dan de jongste vrouw in deze functie. In die hoedanigheid werkt ze aan inclusie. "Ik geef soms speeches voor studenten met een migrantenachtergrond. Ik zeg tegen ze: zie je multiculturele afkomst niet als nadeel, maar als kracht. Kom je ook uit West? Be proud! Dwing je plek af op een positieve manier."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team