15 september 2023 - 22:30 - Marokko
De Frans-Marokkaanse schrijver Tahar Ben Jelloun, die dicht bij Koning Mohammed VI zou staan, analyseert de laatste toespraak van de Franse president aan het Marokkaanse volk na de controverse over de hulp die Parijs aan Marokko aanbood na de aardbeving van Al Haouz. Tot nu toe heeft het koninkrijk alleen steun geaccepteerd van vier landen: Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.
"Het is uiteraard aan Zijne Majesteit de Koning en aan de Marokkaanse regering om volledig soeverein de internationale hulp te organiseren, en daarom staan we klaar om hun soevereine keuze te volgen," verklaarde de Franse president in een video gericht aan het Marokkaanse volk, gepost op X. Hij probeerde zo een einde te maken aan de controverse over de hulp van Parijs aan Rabat na de dodelijke aardbeving. Op zondag verzekerde de Franse president dat Frankrijk klaar staat om "onmiddellijk" hulp te bieden aan Marokko zodra de Marokkaanse autoriteiten dit vragen. Bij gebrek aan een Marokkaanse reactie heeft Parijs een hulp van 5 miljoen euro aangekondigd voor NGO’s in het land die bijdragen aan de hulpverlening. "Wij zullen er zijn op de lange termijn, humanitair, medisch, voor de wederopbouw, voor culturele en erfgoedsteun, in alle gebieden waar het Marokkaanse volk en zijn autoriteiten vinden dat wij nuttig zijn," voegde Emmanuel Macron toe.
Lees ook: Ex-Franse president Sarkozy: "In Marokko voelde ik me thuis" (video)
"Tot voor kort had president Macron niet echt een pro-Marokkaanse gevoeligheid. Hij was volledig geobsedeerd door het Algerijnse perspectief. Maar nu, met deze toespraak gericht aan Marokko en het Marokkaanse volk, vind ik dat hij vooruitgang heeft geboekt," reageerde de Frans-Marokkaanse schrijver Tahar Ben Jelloun. Volgens hem heeft de Franse president "begrepen dat Marokko uiteindelijk een soevereine staat is, dat de Koning een verantwoordelijke staatsleider is die weet wat hij doet, en dat er daarom geen discussie moet zijn over wel of geen hulp." "Het belangrijkste is dat hij de solidariteit van Frankrijk met het Marokkaanse volk, met de mensen die lijden, met de gewonden, met de slachtoffers, heeft uitgedrukt. Dat is belangrijk, dat is het minste wat een staatshoofd kan doen, die idealiter meer van dit soort uitspraken met Marokko zou moeten hebben in plaats van stiltes of onhandigheden," voegde de schrijver eraan toe.
Lees ook: Internationale reacties op aardbeving Marokko: "Wij staan klaar om te helpen"
Rabat heeft een koele relatie met Parijs, vooral vanwege de toenadering tot Algerije, de beschermer van de Polisario-onafhankelijkheidsbeweging, die de banden met Marokko in 2021 heeft verbroken, en de terughoudendheid om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen, zoals landen als Spanje en Israël al hebben gedaan. "Macron is bang voor Algerije, punt uit. Hij is bang voor zijn reacties, hij is bang voor zijn beleid. Hij weet heel goed dat Algerije bij de minste misstap de ambassadeur terugroept, een schandaal maakt. Maar ik zeg hem gewoon, bescheiden, vanuit mijn oogpunt, dat Algerije niets aan Frankrijk zal geven, dat is zeker, omdat het twee landen haat, Marokko en Frankrijk," analyseert Ben Jelloun.
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)