24 februari 2021 - 14:40 - Wereld
Op een steenworp van het metrostation Ribaucourt komen jongeren uit de buurt, toegewijde moeders en andere Brusselse mannen en vrouwen sinds de eerste lockdown samen, om mensen te helpen die hard getroffen zijn door de gezondheidscrisis. En zij zijn niet de enigen. Verschillende collectieven, waaronder ASBL Confinement en Chicago Back, maar ook de Anissa-keukenteams in Brussel en Antwerpen, besteden hun tijd en hun geld aan de meest behoeftigen.
Tarek, voorzitter van de vereniging Espoir Molenbeek, was één van de eersten die zich mobiliseerde. "De voetbalvelden gingen snel dicht vanwege corona, dus heb ik bedacht dat we onze middelen kunnen gebruiken om voedselpakketten klaar te maken en uit te delen. Al snel kregen we aanvragen voor leveringen in Molenbeek, Anderlecht, Koekelberg, Jette en Strombeek. Deze gemeenten hebben veel achterstandswijken en migranten zonder papieren, dus de vraag is enorm", zegt hij in het DH.
"We kunnen tot 300 pakketten per dag maken. We verdelen warme maaltijden van maandag tot vrijdag. Het is voor veel mensen vaak de enige maaltijd van de dag, dus proberen we die zo compleet mogelijk te maken, afhankelijk van wat we van de voedselbank en de donaties van burgers krijgen," legt Maryam, een toegewijde moeder, uit. Een titanenwerk waar ze al bijna een jaar mee bezig zijn. Een jaar waarin deze Brusselaars de levensomstandigheden van een deel van de bevolking hebben zien verslechteren.
"Er is een oude dame die hulp nodig had in Mechelen. We zijn zelfs tot Luik en Duinkerke gegaan. Als we iets kunnen betekenen, dan kun je dat toch niet weigeren?" zegt een Molenbeekse jongeman die zeer actief is in het gemeenschapsproject. "We hebben daklozen gezien in situaties waar je niet eens je hond zou achterlaten. Een week geleden vonden we langs het kanaal mensen die onderkoeld waren, ze konden niet eens uit hun slaapzak komen. Als burgers zoals wij hen niet naar een kraakpand op een warme plek hadden gebracht, waren ze misschien gestorven of naar de intensive care gegaan." Het Molenbeekse initiatief is vastbesloten om de hulp verder te zetten, al hadden zij bij de aanvang niet gedacht dat dit zo lang nodig zou zijn. "Net als iedereen, dachten we dat het maar een paar maanden zou duren. We worden elke dag beter met de giften van de burgers. Wat we zien is een gebrek aan overheidssteun. Sommige politici kwamen kijken wat we doen, namen een selfie en liepen weg alsof zij de bedenkers van het project waren, zonder enige steun."
Om hun acties bekend te maken lanceerden enkele jongeren in januari "Tv Molenbeek People" op Facebook en Snapchat. "Niemand geeft om wat jongeren in de buurten goed doen. Iedereen is er enkel als er een probleem is, maar voor de rest is er geen interesse. Anissa, de chef-kokkin die ondanks haar multiple sclerose dagelijks vanuit Tubeke komt helpen, zegt dat het project ook een positieve impact heeft op de jongeren. "Tegen de tijd dat ik aankom, zijn er al jongeren om de uien te schillen! Als je ze ziet, denk je misschien dat het boefjes zijn, maar in werkelijkheid zijn ze super beleefd en doen ze alles wat hen gevraagd wordt, ze hebben echt een artisjokkenhart."
Marokkaanse Muay Thai-vechters in actie op ONE-gala
Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen
Walid Regragui ontslagen? Marokkaanse voetbalbond reageert
Auto rijdt café binnen in Tanger, meerdere slachtoffers (video)
Indrukwekkend Russisch zeilschip meert aan in Agadir
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Amerikaanse staatssecretaris van Defensie onder vuur om ’kafir’-tatoeage
Algerije zwicht over Sahara voor herstel banden met Frankrijk
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
EasyJet serveert tajine als dessert
Robot met kaftan in straten China (foto’s)
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Saoedi-Arabië’s Eid aankondiging voedt twijfel
Canadezen verruilen Verenigde Staten voor Marokko