Zoeken

Goed nieuws voor terdoodveroordeelde Marokkanen in Somalië

15 mei 2024 - 23:00 - Wereld

©

Zes Marokkanen die door een militaire rechtbank in Noord-Somalië ter dood waren veroordeeld vanwege vermeende banden met Daesh, zijn vrijgelaten. Ze zullen binnenkort naar Marokko worden gerepatrieerd.

Eind februari veroordeelde Ali Dahir, ondervoorzitter van de militaire rechtbank in Bossaso in de deelstaat Puntland, zes Marokkanen tot de doodstraf wegens "pogingen om hun leven, dat van de moslimgemeenschap en het Somalische volk te vernietigen en chaos te zaaien in het land". De mannen werden overgeleverd aan het ministerie van Justitie, dat opdracht kreeg om ze terug te sturen naar Marokko, meldt Garowe Online, verwijzend naar de autoriteiten in de deelstaat Puntland in het noordoosten van Somalië. Naast de Marokkanen werden ook zes kinderen vrijgelaten die eveneens waren gerekruteerd door Daesh in Somalië.

Lees ook: Zes Marokkanen riskeren executie in Somalië

In maart riepen de Marokkaanse Coalitie tegen de Doodstraf, het Netwerk van Advocaten tegen de Doodstraf, het Netwerk van Journalisten tegen de Doodstraf, de vereniging Adala voor het Recht op een Eerlijk Proces, het Netwerk van Leraren tegen de Doodstraf en het Netwerk van Ondernemers tegen de Doodstraf in een gezamenlijk communiqué de Marokkaanse regering op om de zes Marokkanen te redden. Deze organisaties veroordeelden ook de doodstraf "die zelfs voor de ernstigste misdaden niet gerechtvaardigd kan worden". Volgens hen beweerden sommige van de beklaagden dat ze naar Somalië waren gekomen op zoek naar werk en dat ze niet op de hoogte waren van de intenties van degenen die hen hadden gerekruteerd. Informatie die werd bevestigd door de advocaat van de zes Marokkanen. Hij liet weten dat zijn cliënten hadden verklaard dat ze waren misleid door de extremistische groep waar ze zich in Somalië bij hadden aangesloten.

Lees ook: Zes Marokkanen ter dood veroordeeld in Somalië

Somalië heeft al 17 jaar te maken met een opstand door de Al-Shabaab-groep, die banden heeft met Al-Qaeda, en ook militanten van de Daesh zijn actief in het land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team