22 maart 2023 - 16:00 - Wereld
Oialae Chergui werd in september 2016 veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens zijn lidmaatschap van Daesh, maar is in de gevangenis tot inkeer is gekomen. Hij deed deze bekentenis vorige week, tijdens een bijeenkomst met studenten van de Universiteit van Madrid.
De 34-jarige terreurgevangene Oialae Chergui maakte gebruik van een penitentiair verlof van vier uur om de bijeenkomst bij te wonen. Hij werd gearresteerd vanwege zijn lidmaatschap van de terreurgroep Al Andalus, die in 2016 door de Spaanse politie werd ontmanteld. Na meer dan zes jaar in de gevangenis te hebben doorgebracht, vertelt hij in een brief dat zijn arrestatie hem heeft behoed voor "iets geks" en dat hij een voorbeeld van berouw wil zijn. De brief werd in zijn aanwezigheid voorgelezen door een student criminologie van de Francisco de Vitoria Universiteit, aan een publiek van studenten tussen 18 en 22 jaar.
Lees ook: Spanje weigert nationaliteit aan lid Al Adl Wal Ihssane
De getuigenis van de veroordeelde terrorist maakt deel uit van een conferentie over herstelrecht en de-radicalisering van terroristen. "Ik heb vijf jaar in eenzame opsluiting doorgebracht in de gevangenis van Villabona. Vandaag kreeg ik vier uur verlof om hier te komen. Ik heb deze brief geschreven voor jullie, jonge universiteitsstudenten, en zou hem graag durven voorlezen, maar dat is voor mij onmogelijk", aldus Oialae Chergui. In zijn uitspraak van 2017 zei het Hooggerechtshof dat Chergui deel uitmaakte van een "in Madrid gevestigd netwerk dat actief is op het gebied van rekrutering, radicalisering, indoctrinatie en het uitzenden van jihadistische vrijwilligers om terroristische daden te verrichten".
"Ik kwam in 2002 legaal in Spanje aan met mijn ouders. Mijn ouders keerden terug naar Marokko en ik bleef hier met mijn familie om te studeren. Dat lukte niet, ik kon mijn verblijfsvergunning niet verlengen, dus moest ik mijn studie opgeven, naar de rechtbank gaan, precair werk zoeken en omgaan met mensen die negatieve invloeden op mij hadden. Ondanks dit onregelmatige leven ben ik in 2010 getrouwd en heb ik drie kinderen", vertelde hij aan de studenten. Zijn motivatie om zich bij Daesh aan te sluiten was "politiek, niet religieus. Het kwam voort uit een gevoel van onrechtvaardigheid," zei hij, verwijzend naar de Arabische Lente.
Oialae Chergui vertelde dat hij de samenwerking met een terroristische organisatie "diep betreurde" en zich erover schaamde. Hij begon zichzelf te indoctrineren met "informatie van Al Jazeera, netwerken en vrienden". "Door mijn gebrek aan academische voorbereiding en mijn intolerantie, kon ik geen onderscheid maken tussen wat ik zag, las of hoorde. [...] Ik begon dingen te doen die niet strookten met mijn moraal, maar die iedereen deed, althans dat dacht ik," zegt hij. "Mijn doel was om naar Syrië te gaan om te vechten tegen de dictators die door het Westen waren geïnstalleerd. Detentie heeft me gered van de gewapende strijd en van ik weet niet wat nog meer."
Lees ook: Zestienjarige Marokkaan veroordeeld voor terrorisme in Madrid
De jongeman onderging een lang proces van introspectie, zelfreflectie en nam deel aan workshops over herstelrecht voordat hij tot inkeer kwam. Ook de lectuur en het humanisme van sommige mensen die hij in de gevangenis ontmoette, hebben veel bijgedragen tot zijn mentaliteitsverandering en levensopvatting. "Vandaag veroordeel ik terrorisme... Ik ben ervan overtuigd dat terrorisme geen religie of grenzen kent. Ik verontschuldig me als ik iemand morele schade heb berokkend en ik beloof dat ik dat niet meer zal doen. Ik wil dat deze nachtmerrie, die vele jaren geleden is begonnen, ophoudt", besloot hij.
Marokko wordt productielocatie voor China
Marokko rechtvaardigt trage daling dieselprijzen
Kaftanrel Marokko-Algerije: Franse journaliste aangevallen
Mazelenepidemie in Noord-Marokko eist acht levens
Nieuw olieveld ontdekt voor kust Agadir
Marokkaanse bankdirecteur opgepakt na twee jaar op de vlucht
Kaftanrel Marokko-Algerije: Franse journaliste aangevallen
Gevangene ontsnapt tijdens bezoek aan Marokkaans consulaat
Megaproces "Mazan" verkrachtingszaak: Hassan Oamou naar Marokko gevlucht?
Europeanen vrijgelaten in Burkina Faso dankzij Koning Mohammed VI
Jonge Marokkaan vertelt over slavernij op boerderij
Spanje legt leger het zwijgen op over Sahara
Sabah Aïb "klaar om Miss France te vervangen"
Algerije klem door steun aan Polisario