Zoeken

Terugblik op restauratie Joodse begraafplaats in Fez

8 januari 2022 - 20:20 - Marokko

©

Een jaar na de hervatting van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël, komt de Marokkaanse architect die op vrijwillige basis toezicht hield op de restauratie van de Joodse begraafplaats in Fez, Henri Cohen, in een interview terug op de werkzaamheden in de uit de XIXᵉ eeuw daterende begraafplaats.

In 2015 ging de restauratie van de begraafplaats van start. Marokko heeft zich ertoe verbonden het rijke joodse erfgoed te restaureren. "De Joodse begraafplaats in Fez is gerestaureerd en verfraaid, op initiatief van Sylviane en Elie Devico. Maar de restauratie zou niet mogelijk zijn geweest zonder de donaties van veel gulle gevers. Een groot aantal Joden droeg bij aan het project door grote sommen geld te schenken. Tot nu toe werd er ongeveer 300.000 dollar ingezameld," vertelt Henri Cohen aan i24News.

Lees ook: Resten Marokkaans-Joodse gemeenschap ontdekt in Marokko

Henri Cohen zegt dat er op de begraafplaats van Fez "drie oude synagogen uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw" staan. "De eerste synagoge is van Vidal ha Serfaty". Vandaag is die aangepast voor gebed en openbare bezoeken. "De tweede synagoge, Raphael Abensour, doet ook dienst als museum, er staan zeldzame historische voorwerpen, foto’s en boeken. De weg naar de begraafplaats was moeilijk begaanbaar, maar we hebben hem heraangelegd zodat het gemakkelijker is om bij de synagoge te komen," vervolgt hij.

"De derde synagoge is Haim Cohen. Het was jarenlang gesloten wegens zijn slechte staat, maar vandaag is het volledig hersteld," legt hij uit. De begraafplaats van Fez telt ongeveer 22.000 graven en dient als rustplaats voor vele Marokkaans-Joodse historische, politieke en religieuze figuren. Rabbijnen, rechters en notarissen liggen er begraven.

Lees ook: Koning Mohammed VI laat honderden joodse locaties opknappen

Henri Cohen wijst er ook op dat bij de opgraving "een verrassend graf" van bijna 149 jaar oud was gevonden, dat een marmeren gedenkplaat droeg, geschreven in het Hebreeuws, met de naam Eliyahu Monsonico. "Veel Marokkaanse joden zouden graag naar Marokko terugkeren om zich daar te vestigen en projecten op te zetten in verschillende sectoren", besluit hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team