Zoeken

Textiel en autosector: Marokko, Europa’s low cost-fabriek

3 juni 2024 - 07:00 - Economie

©

Door zijn politieke stabiliteit, goedkope arbeidskrachten en fiscale voordelen trekt Marokko steeds meer Europese investeerders, met name uit Spanje, aan in de auto- en textielindustrie.

Meerdere Europese bedrijven zoals Inditex, Renault, Stellantis en Aciturri hebben ervoor gekozen om zich in Marokko te vestigen om hun productie te verhogen en nieuwe markten in Afrika te veroveren. "Steeds meer Spaanse bedrijven uiten hun interesse om te investeren of filialen te openen in dit Noord-Afrikaanse land", bevestigt een Spaanse bron uit de zakenwereld in Marokko aan EFE. "4% van de Europese bedrijven beschouwt Marokko als een alternatieve leverancier", benadrukt de Deense rederij Maersk in een recent artikel op haar website.

Lees ook: Chinese giganten investeren $910 miljoen in Tanger

Deze trend is zeker niet nieuw, maar is de laatste jaren versterkt, met name in de textielindustrie. Het Spaanse bedrijf Inditex heeft laten weten dat de meeste van zijn fabrieken zich in Spanje en in buurlanden zoals Marokko, Portugal en Turkije bevinden. "Nabijheid is een van de sleutelcriteria in onze toeleveringsketen, waardoor we snel kunnen inspelen op de markt", aldus bronnen van Inditex, die preciseren dat de vestiging van hun fabrieken in Marokko 94.563 indirecte banen heeft gecreëerd.

In de autosector heeft autofabrikant Renault al een tiental jaren zijn oog laten vallen op Marokko. De Franse groep heeft een fabriek in Tanger en zijn dochteronderneming Stellantis heeft zich gevestigd in Kenitra. Vandaag de dag zijn er tal van andere Europese autobouwers in het koninkrijk gevestigd. Ook de luchtvaartsector ontkomt niet aan deze trend. Eind 2023 heeft de Spaanse groep Aciturri een fabriek opgericht in Casablanca in een industrieterrein gericht op luchtvaartproductie waar bedrijven zoals Safran Nacelles, Bombardier, Hexcel en Thales gevestigd zijn.

Lees ook: Rijke Spaanse familie investeert in nieuwe Marokkaanse luchtvaartmaatschappij

Marokko heeft "meerdere kenmerken die het een aantrekkelijke nabijgelegen bestemming maakt", aldus een rapport van de Wereldbank over de Marokkaanse economie, gepubliceerd in 2023. Het koninkrijk zal dankzij zijn moderne infrastructuur, met name de haven Tanger Med, aantrekkelijke directe buitenlandse investeringen blijven aantrekken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team