30 maart 2024 - 07:00 - Wereld
In Vlaanderen zijn in drie jaar tijd bijna 500 sociale huurders betrapt op het bezit van vastgoed in het buitenland, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). Dat is meer dan de helft van alle gecontroleerde gevallen. Limburg is koploper met 309 fraudegevallen.
De Vlaamse overheid voert sinds maart 2021 controles uit via een contract met een gespecialiseerd bedrijf. Er zijn al 941 onderzoeken uitgevoerd naar aanleiding van vermoedens van fraude. Bij 482 van deze onderzoeken werd daadwerkelijk buitenlands eigendom ontdekt. Dat is meer dan de helft, namelijk 51,2%.
Lees ook: Vlaanderen blijft onderzoek doen naar eigendommen in Marokko
"De fraudeurs moeten ofwel de huur terugbetalen, of ze worden uit hun huis gezet. Meestal is het een combinatie van beide", legt minister Diependaele uit. "Maar we zetten een alleenstaande of een gezin niet zomaar op straat. Een lapje grond in Marokko door een erfenis is wat anders dan een eigen huis of appartement bezitten. In dat laatste geval wordt aangenomen dat er sprake is van fraude.”
Hoewel niet elke woning direct beschikbaar komt na fraude, zijn er toch al 254 woningen vrijgekomen voor mensen op de wachtlijst. "Het is misschien niet dé oplossing om de wachtlijst voor sociale woningen te verminderen, maar elke beschikbare woning is een stap vooruit.” Momenteel wachten zo’n 170.000 kandidaat-huurders op een sociale woning in Vlaanderen.
De meeste onderzoeken vonden plaats in Turkije (233), Marokko (157) en Italië (56). In Turkije stuitte een woonmaatschappij op een huurder met een stuk grond en huis ter waarde van 396.000 euro. Een andere huurder moest vorig jaar maar liefst 60.929,63 euro terugbetalen vanwege de aankoop van een buitenlandse woning tien jaar geleden. In totaal is er al voor 2,7 miljoen euro aan sociale kortingen teruggevorderd, wat neerkomt op gemiddeld 11.204 euro per dossier.
Lees ook: Dilemma Marokkaanse diaspora: eigendommen verkopen of fiscale uitwisseling accepteren
"We krijgen te veel signalen dat de woningen snel worden doorverkocht om controleurs te misleiden. Vooral in Turkije is dat een echte ’business’: daar worden huizen bijvoorbeeld op naam van een familielid of kind gezet om boetes of een uithuiszetting te voorkomen”, vertelt de minister aan HLN. Hij laat die sociale huurders nu met terugwerkende kracht beboeten. "Door te grasduinen in het historisch kadaster kan je jaren teruggaan. Wie op 1 januari 2020 een sociale woning toegewezen kreeg, en vorig jaar een eigendom verkocht in een ander land, zal dus drie jaar sociale korting moeten terugbetalen. We drijven onze inspanningen op." Diependaele verlengt de onderzoeken nu met twee jaar.
Leerling doodgestoken bij school in Tanger
Geen Marokkaanse olijfolie in wereldtop 100
Ryanair vliegt naar Dakhla: Algerije boos
Doden bij crash vliegtuig Marokkaanse luchtmacht
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk