Zoeken

Toeriste ziet dochter sterven na maaltijd in restaurant Marokko

7 augustus 2024 - 15:30 - Marokko

©

Een vakantie in Marokko eindigde in een tragedie voor een Marokkaans-Engelse familie. De 18-jarige Lily King overleed na een allergische reactie op een maaltijd in een restaurant in Rabat. Haar moeder, Aicha, beschrijft het hartverscheurend moment en de onverschillige reactie van het restaurantpersoneel.

Lily was met haar moeder op vakantie in Marokko om familie te bezoeken en haar goede studieresultaten te vieren. Op hun laatste vakantiedag, 19 juni, gingen ze eten bij Maya and Lounge, een restaurant waar ze al eerder hadden gegeten. Ondanks de beloftes van het restaurant over "exclusieve culinaire reizen" en "de beste keuken", liep het deze keer helemaal mis. Aicha, die Arabisch spreekt, was duidelijk geweest over Lily’s allergieën, waaronder zuivel, vis, schaaldieren, sesam en noten. "Ik heb het de ober drie keer in het Arabisch uitgelegd: ’Wees voorzichtig, ze is erg, erg allergisch’", vertelt Aicha. "Ja, maak je geen zorgen, we zijn voorzichtig", antwoordde de ober.

Lees ook: Engelse toeriste overlijdt na voedselvergiftiging in Marrakech

Lily bestelde een eenvoudige maaltijd van gegrilde kip en friet zonder olie, maar kreeg een gerecht met kip, groenten, friet en een sausje. In het donker van het restaurant zag Aicha dat de groenten op garnalen leken en vroeg de ober onmiddellijk het gerecht weg te halen. Hij verzekerde haar echter dat het gekookte wortelen in olijfolie waren en dat er niets gevaarlijks op Lily’s bord lag. Terwijl ze verder praatte met de ober, nam Lily een hap van de wortelen. Binnen enkele minuten kreeg ze een ernstige allergische reactie.

"Lily zei: ’Het jeukt’, ik gaf haar een Piriton en ze ging naar het toilet. Toen ze terugkwam, zei ze: ’Ik kan niet ademen’. Ik begon de ambulance te bellen en we gingen naar buiten zodat ze kon proberen te ademen," vertelde Aicha. "Ze kreeg jeuk in haar keel, die overging in misselijkheid, maagkrampen en ademhalingsproblemen," voegde Lily’s vader, Michael, toe. Aicha vervolgt: "We gebruikten de EpiPen. Maar ik had mijn tas binnen in het restaurant laten staan, met mijn paspoort en alles erin, ik kon het niet zomaar laten liggen. Dus ging ik terug om het te halen. Ik zei tegen het restaurant: ’Mijn dochter ligt buiten te sterven’. Ze zeiden dat ik eerst moest betalen voordat ik kon vertrekken."

Lees ook: Familiediner in Casablanca verandert in drama door TikTok-traiteur

Aicha riep om hulp, maar niemand kwam haar te hulp. "Ik schreeuwde, er stonden bewakers voor de deur, maar niemand hielp me." Ze probeerde wanhopig een ambulance te bellen, maar terwijl de kostbare minuten verstreken, moest ze uiteindelijk zelf haar dochter naar het ziekenhuis rijden. Het duurde 30 minuten voordat ze bij het ziekenhuis aankwamen, en tegen die tijd had Lily al een hartstilstand gehad. Michael en zijn oudste dochter reisden onmiddellijk naar Marokko. Uiteindelijk moesten ze de hartverscheurende beslissing nemen om Lily te laten gaan. "Ze hielden haar drie dagen in leven en deden nog een test, maar er was geen hersenactiviteit meer, dus moesten we haar laten gaan." "Mijn enige kind stierf in mijn armen. Ze zei: ’Ik hou van je, tot ziens’ en toen overleed ze," vertelde Aicha in tranen.

Lily overleed op 23 juni en er werden twee autopsies uitgevoerd, één in Marokko en één in Engeland. Haar lichaam werd teruggegeven aan haar ouders en ze werd op 10 juli begraven in Beaconsfield. Haar vrienden waren bij de begrafenis aanwezig. "Lily was geliefd bij heel veel vrienden," zei haar vader. Lily had nooit eerder zulke ernstige reacties gehad. Pas toen ze naar de universiteit ging, "werden de dingen erger". Ze kreeg een anafylactische shock na het eten van een hamburger op een muziekfestival - ondanks controles om er zeker van te zijn dat het veilig voor haar was - en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Ze ontwikkelde infecties aan haar nieren en andere delen van haar lichaam, maar was hersteld vóór de reis naar Marokko.

Lees ook: Massale voedselvergiftiging in fastfoodrestaurant in Martil

Haar ouders wachten nu op de resultaten van het onderzoek naar het restaurant door de Marokkaanse politie. De Marokkaanse justitie heeft beloofd hen op de hoogte te houden van de voortgang van het onderzoek. "Ons is verteld dat we op de hoogte zullen worden gehouden van de volgende stappen. We willen weten wat er gebeurt, we willen weten of dit onder het tapijt zal worden geveegd of dat ze er iets aan gaan doen," zei Michael.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team