Zoeken

Tomatenoorlog: Algerije daagt Marokko uit

27 juni 2024 - 23:00 - Economie

©

Algerije wil net als Marokko een belangrijke speler worden op de internationale markt voor tomatenexport. De Algerijnse concurrent hekelt daarnaast de tomatenteelt in Dakhla, in de Sahara.

De ambitie van Algerije is om een grote exporteur van tomaten te worden. De tomatensector wordt wereldwijd gedomineerd door Europese landen zoals Nederland en Spanje, maar ook door Marokko, Algerije’s grote rivaal. De Marokkaanse export vertegenwoordigt maar liefst 9% van de totale export van tomaten wereldwijd.

Lees ook: Algerije wil Marokko van troon stoten op Europese tomatenmarkt

Voor Algerije zal het een uitdaging worden om dit doel te bereiken. Het land heeft momenteel niet veel tomatentelers, schrijft Jeune Afrique. Het blad citeert enkel de groep Tahraoui, die tomaten teelt op een domein van 400 hectare in Biskra en de groep Souakri, die cherrytomaten produceert op 1000 hectare in de woestijn van M’Ghair.

Daarnaast hekelt Algerije de productie van tomaten in Dakhla door bedrijven als Domaines Abbes Kabbage (DAK), een dochteronderneming van de Kabbage Group, Idyl, en de Frans-Marokkaanse groep Azura. Die laatste is sinds 2006 actief in de Sahara en is een van de tien bestverkochte merken in Frankrijk geworden.

De Marokkaanse tomatenteelt kende in 2023 een export van bijna 660.000 ton, wat 18,6% van de export naar de Europese Unie vertegenwoordigt. Hiermee is Marokko de tweede leverancier van tomaten aan de Europese Unie, na Nederland. Op wereldschaal bekleedt Marokko dezelfde positie, achter Nederland en voor Spanje, Iran en Mexico. Het koninkrijk exporteert vooral naar Frankrijk (320.000 ton per jaar), het Verenigd Koninkrijk (122.000 ton), Nederland (65.000 ton), Spanje (45.000 ton) en Mauritanië (26.000 ton).

Lees ook: Marokko tweede leverancier van tomaten aan EU na Nederland

De tomatensector in Marokko kampt met klimatologische uitdagingen zoals droogte en waterstress, en de verspreiding van virussen, die een negatieve invloed hebben op de oogsten. Ondanks deze problematische situatie brachten de tomatentexporten Marokko vorig jaar bijna een miljard euro op, wat driekwart van de totale export van verse groenten van het koninkrijk betekent.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team