Zoeken

Tunesië neemt afstand van Algerijns plan voor Maghreb-Unie zonder Marokko

27 juli 2024 - 10:30 - Wereld

©

Tunesië heeft afstand genomen van de door Algerije geleide Maghreb-alliantie zonder Marokko. Sinds de benoeming van de nieuwe secretaris-generaal van de Unie van de Arabische Maghreb (UMA), de Tunesiër Tarek Ben Salem, heeft de Tunesische diplomatie haar positie binnen de groep herzien.

Algerije had de UMA praktisch doodverklaard en probeerde een vervangend mechanisme op te zetten, aangewakkerd door de rivaliteit tussen Algiers en Rabat over de kwestie van de Sahara. Tunesië, dat aanvankelijk leek mee te gaan in deze nieuwe Maghreb-unie, lijkt nu van koers te veranderen.

Lees ook: Tunesië organiseert Maghreb-top zonder Marokko

De crisis tussen Tunesië en Marokko werd verergerd door de officiële ontvangst van Brahim Ghali, leider van de Polisario-beweging, door de Tunesische president Kais Said tijdens de TICAD-top, zonder uitnodiging van de organisator, Japan. Na de benoeming van Ben Salem en de steun van de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Attaf, verklaarde de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Ammar, dat de nieuwe alliantie vooral bedoeld was om gemeenschappelijke veiligheidsuitdagingen aan te pakken.

In een interview met Assabah News benadrukte Ammar dat de alliantie een "consultatief mechanisme" is om de samenwerking te verbeteren en geen alternatief vormt voor de UMA. Hij noemde het een "strategische keuze en een beschavingsoverwinst" die Tunesië en andere lidstaten proberen te verwezenlijken, ondanks de obstakels.

Ammar voegde toe dat de tripartiete raadplegingsmechanismen gericht zijn op het opbouwen van relaties met landen en andere regionale en internationale groepen, gebaseerd op wederzijds respect en niet-inmenging in interne aangelegenheden. Hij benadrukte dat de alliantie openstaat voor elke eerlijke politieke wil die dezelfde prioriteiten deelt, ver weg van aspolitiek en het risico van externe inmenging.

Lees ook: Maghreb-Unie zonder Marokko: Libië verwerpt Algerijns project

Deze verduidelijking van Tunesië komt niet alleen na de benoeming van een Tunesiër als secretaris-generaal van de UMA, maar ook na de afwezigheid van Mauritanië en de snelle terugtrekking van Libië uit het Algerijnse plan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team